Skip to content
Politică Video

Codrin Ştefănescu, despre scenariul cel mai sumbru. Ce va face PSD dacă Dragnea va fi închis / EXCLUSIV (VIDEO)

Invitatul interviurilor video PSnews.ro din această săptămână este Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD şi secretar general al organizaţiei Bucureşti.

Politicianul a vorbit despre scenariul cel mai sumbru pentru partid: cel în care preşedintele formaţiunii, Liviu Dragnea, va primi o condamnare la închisoare cu executare în dosarul Referendumul.

Amintim că, în primă instanţă (în mai 2015), Dragnea a fost condamnat, de ICCJ, la 1 an de închisoare cu suspendare.

În acest context, Codrin Ştefănescu a subliniat ideea că PSD nu este pregătit pentru altă variantă decât achitarea lui Liviu Dragnea şi că el, personal, nu concepe altceva.

Dan Bucura: Domnule Ștefănescu, ultima întrebare (iarăși una delicată, dar pe care eu nu o evit niciodată când vorbesc cu membrii PSD-ului): motoarele duduie, vă pregătiți de alegeri, două alegeri anul acesta. În paralel, însă, există și o problemă pe care o are și PSD-ul, și președintele său. E un dosar penal pe care Liviu Dragnea îl are pe rolul instanței și ar putea să se dea o sentință definitivă inclusiv în acest an. Haideți să mergem pe varianta scenariului cel mai rău pentru PSD. Presupunem că Liviu Dragnea va primi o sentință cu executare. Asta înseamnă că PSD-ul va fi decapitat. E pregătit pentru o astfel de variantă PSD-ul? Ce alternative ar fi și cine ar trebui să preia?

Codrin Ștefănescu: Nu este pregătit PSD-ul pentru această variantă. Vă spun în exclusivitate. PSD știe că Liviu Dragnea a primit această condamnare la presiunile sistemului creat de Traian Băsescu petru că a avut curajul să conducă campania de demitere a lui Traian Băsescu și Băsescu și sistemul său nu l-au iertat. Când și-a luat condamnarea de un an cu suspendare pentru lucrul acesta, nu pentru corupție, ci pentru că a condus o campanie. Și se spune acolo, foloase nepatrimoniale necuvenite constând în voturi, adică oamenii care au ieșit la îndemnul lui Dragnea, șef de campanie, să voteze demiterea acestui tiran, a lui Băsescu, voturile lor sunt nepatrimoniale și nu le merita Dragnea. Deci e aberant. În schimb, Băsescu care iese la televizor, încălcând constituția și spune „Nu ieșiti la vot! Boicotăm votul!”, nu pățește nimic. Când Dragnea a fost condamnat la un an cu suspendare s-a produs un cutremur nu numai în partid, în momentul acela 750 000 de membri de partid cu familiile lor s-au simțit condamanți odată cu Dragnea și culmea 7,5 milioane de români care au votat pentru demiterea dictatorului Băsescu în 2012 s-au simțit trădați de sistemul ăsta care l-a condamnat pe Dragnea. Și reacțiile au fost atunci fulminante. Și voi ați scris imens despre lucrul ăsta. Deci noi nu concepem ca la acest proces la ÎCCj Dragnea să aibă aceeași problemă. Am înțeles, a primit un an cu condamnare pe vremea când era Băsescu președinte și sistemul încă funcționa. Sper că acum, adică suntem convinși, că nu va risca nimeni să îi facă această nedreptate nu numai lui Dragnea, ci PSD-ului și Stângii, în general. Menținerea acestei condamnări cu suspendare ar fi o palmă dată la 7,5 milioane de români.

Dan Bucura: Și dacă cineva face totuși lucrul acesta?

Codrin Ștefănescu: Nici nu vreau să mă gândesc la așa ceva. Nu am cum să vă răspund la întrebarea asta pentru că nu concep altceva decât achitare, ca orice om normal, nu numai din PSD, ca orice om normal. Nu poți să condamni un om că a condus o campanie prin care a cerut oamenilor să iasă la vot să-l demitem pe Băsescu. Am cerut-o toți: au cerut-o profesori universitari, țineți minte mitingurile a care au participat mari actori români, cântăreți, artiști ș.a.m.d. Era campania pe rețelele de socializare, la televizor, la radio, peste tot. Oamenii în vara aia fierbinte și toridă au stat la coadă să voteze, să îl dea jos pe tiran. Și a venit e urmă Curtea Constituțională și a spus: anulăm 8,4 milioane de voturi, din care 7,5 impotrivă, că mai era atâtica să faceți voi cvorum și aruncăm la gunoi toate aceste voturi. Ceea ce a rămas totuși o lovitură în plex pentru societatea civilă. Atunci ar fi trebuit tinerii noștri frumoși și liberi să iasă mai mult în stradă și să spună că este inacceptabil ca niște judecători de la CCR să anuleze 8,4 milioane de voturi. S-a întâmplat invers. Pentru această neobrăzare, Dragnea primește condamnare. Și noi cum să ne simțim? Să ne punem problema că acum la proces îi va menține treaba asta? Nici nu vreau să mă gândesc la așa ceva.

Dan Bucura: Domnule Ștefănescu, vă mulțumesc pentru prezența alături de noi. Vă mai așteptăm cu drag oricând avem lucruri interesante de dezbătut.

Codrin Ștefănescu: Și eu vă mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *