Skip to content
Politică

Codruța Kovesi, lăudată de presa internațională

Inquam Photos / Octav Ganea

Pentru Europa, Laura Codruța Kovesi este simbolul comun al luptei anticorupție. Reputația câștigată e în deschiderea tuturor articolelor din publicațiile mari. Iată un prim exemplu, France 24 o descrie drept spaima politicienilor români, potrivit Digi24.

„Kovesi și-a luat revanșa după ani de luptă cu șicanele clasei politice duse până în punctul unei obsesii a guvernului român”, titrează Le Point.

Presa din Germania tratează din alt unghi subiectul acestei zile. Die Welt, dar nu numai, consideră că viitoare numire a Laurei Codruța Kovesi la Parchetul European este o înfrângere pentru guvernul de la București a cărei opinie contrară a fost ignorată de cele mai multe state din Consiliu.

Eva Joly, activistă anticorupție din Franța: „Îi salut curajul și perseverența în fața corupților care au încercat să o distrugă”

Tot despre ralierea europeană din jurul lui Kovesi scrie și AFP care o descrie drept fostul țar anticorupție din România.

Aceeași cheie, o palmă dată guvernului român, o regăsim și în mesajele politicienilor europeni. Manfred Weber, lider al popularilor europeni, vorbește despre votul de azi ca despre un succes al luptei împotriva corupției după luni de atacuri ale guvernului de la București la adresa Laurei Codruța Kovesi.

Guy Verhofstadt, printre cei mai vocali critici ai derapajelor statului de drept din România și reprezentant al grupului Renew Europe din Parlamentul European, consideră că Laura Kovesi este cea mai potrivită persoană să ocupe funcția de procuror-șef european.

Rezultatul votului din Consiliu este salutat și de grupul Verzilor. Felicitări au venit și din partea Evei Joly, activistă anticorupție din Franța devenită europarlamentar și cu care Laura Codruța Kovesi a fost deseori comparată. „Îi salut curajul și perseverența în fața corupților care au încercat să o distrugă”, a scris Eva Joly.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *