Skip to content
Opinii & Analize

Codul lui Cioloş – cheia unui nou mandat pentru Iohannis

Nu sunt nici 100 de zile. Nu sunt nici 100 de specialisti. Nu sunt nici 100 de promisiuni electorale.
Sunt 100 de ani.

100 de ani de cand România există ca stat unitar, de când avem o conştiinţă comună asumată, de când cele trei provincii au format, legat şi închegat România Mare.

Cioloş a intuit perfect că acesta trebuie să fie marele proiect al celor care vor guverna începând cu 11 decembrie 2016 şi a lansat platforma România 100, ca document fundamental pentru ghidajul următorilor patru ani. De fapt, Cioloş, prin documentul de intenţie pre-electoral, lansează principiile fundamentale pe care se poate baza finalizarea procesului de modernizare a României.

Premierul în funcţie ia poate cea mai inspirată decizie în ceea ce priveşte marketingul politic care va guverna discuţia publică pentru următoarele două luni şi îşi axează viziunea de guvernare pe centenarul României.

Nu doar că anul 2018 va marca aniversarea a 100 de ani de stat român unitar, dar va fi platforma perfectă pentru pregătirea prezidenţialelor din 2019. Căci dacă Cioloş, susţinut de coaliţia de dreapta, va reuşi să impună măsurile economice ce se subscriu principiilor enunţate, va fi momentul terminării tranziţiei.
Va fi momentul unui  mandat pentru Klaus Iohannis.

Tandemul Iohannis – Cioloş joacă acum nu doar alegerile din acest început de iarnă, dar încearcă să „fure startul” şi pentru cele din 2019.

Preşedintele a înţeles că este prea puţin şi prea riscant să îşi bazeze întreaga strategie pe performanţele unui PNL încă subred şi care mai testează soluţii de comunicare publică. Şi, drept consecinţă, aruncă în teren nu doar o coaliţie de dreapta, dar şi un jucător important: premierul în funcţie. În felul ăsta, se creează premisele ca fiecare să primească ce îşi doreşte: Dacian Cioloş – continuarea proiectelor de premier, PNL şi USR – fotolii ministeriale confortabile, iar Klaus Iohannis – un nou mandat.

Platforma lui Cioloș aduce subiectul centenarului României în mijlocul unei dezbateri publice în care niciun argument folosit de ceilalţi adversari politici nu poate fi valabil.

Căci cum o să discute despre asta condamnatul Dragnea sau cum o să polemizeze cu Dacian Cioloş inculpatul Ponta?
PSD este în șah mat încă dinainte de a începe meciul. Dar asta se vede acum în planul strategiei. Însă politica se joacă pe voturi, iar coaliţia lui Dacian Cioloş mai are mult de recuperat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *