Skip to content
Politică

Codurile penale, a doua dezbatere. CSM vrea claritate la confiscări

radutudor.ro

Ministerul Justiției va organiza, luni, 15 mai, a două dezbatere pe tema modificării codurilor penale și civile, precum și a celor de procedură penală și civilă. Discuțiile sunt programate la aproape o lună după ce o primă întâlnire pe această temă a strâns doar 7 participanți.

Ministrul Tudorel Toader a afirmat că aceasta va fi ultima etapă înainte de a prezenta în ședința de Guvern proiectele de lege și a le trimite apoi în Parlament spre dezbatere.

Ministrul Justițșie susține că la baza modificărilor operate în cele patru coduri penale stau mai multe decizii ale Curții Constituționale. Pe de altă parte, Consiliul Superior al Magistraturii reclamă faptul că, în forma actuală, proiectul de modificare a codului Penal poate crea confuzie în ceea ce priveste diferențierea confiscării extinse și cea a confiscării speciale.

„Bunurile produse sau dobândite prin săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală”, ar trebui supuse confiscării special, dacă probele conduc la astfel de concluzii, susțin magistrații, potrivit Mediafax.ro

În schimb, persoanele condamnate pentru infracțiuni ale căror pedepse prevăzute de lege  sunt de patru ani sau mai mult ar trebui să fie afectate de confiscarea extinsă pe bunurile susceptibile a fi fost dobândite în urma beneficiilor aduse de comiterea infracțiunii, susțin reprezentanții CSM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *