Colegiul Medicilor avertizează cu privire la scăderea bugetului pentru serviciile medicale

Sursa foto: Freepik

Colegiul Medicilor din România a apreciat, joi, iniţiativa de deblocare a angajărilor în domeniul medical, însă a atenţionat asupra „scăderii” bugetului pentru serviciile acordate, pledând, totodată, pentru o reformă structurală a sistemului de sănătate planificată riguros.

„Deşi, în ansamblu, bugetul alocat Sănătăţii în 2024 este mai mare, în comparaţie cu execuţia precedentă, resursele financiare prevăzute reflectă o reducere a fondurilor disponibile pentru sectoare vitale: medicina de familie, ambulatoriul de specialitate şi stomatologie. Mai exact, creşterea se referă la totalul cheltuielilor sistemului, inclusiv creşterea salariilor şi la finanţarea măsurilor cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Astfel, încadrarea în limitele bugetare stabilite va fi realizată prin scăderea valorii punctelor sau a veniturilor finale, preponderent în segmentele precizate. Această scădere este evidenţiată în mesajul transmis astăzi de Casa Naţională de Sănătate: pentru punctul per capita, se stabileşte valoarea de 7,7 lei, pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară, 6,2 lei, iar pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, 3,3 lei”, a transmis CMR, într-un comunicat remis presei.

Potrivit Colegiului Medicilor, această situaţie are consecinţe „grave” asupra îndeplinirii nevoilor de îngrijiri medicale ale populaţiei.

În opinia organizaţiei, „sunt încălcate obligaţiile asumate de autorităţi, în mod repetat şi în diverse forme”, atât faţă de partenerii europeni, cât şi faţă de corpul medical, prin acordurile şi contractele negociate şi încheiate în anul 2023.

„Colegiul Medicilor din România apreciază iniţiativa de deblocare a angajărilor în domeniul Sănătăţii şi Asistenţei Sociale, cu următoarele precizări, care fac referire la afirmaţiile care au însoţit prezentarea acestei decizii, în cadrul şedinţei de Guvern de astăzi, 11 ianuarie: fiecare spital, indiferent de dimensiune sau de locul unde este amplasat, deserveşte o comunitate şi este important pentru pacienţii săi. Evaluarea ‘importanţei’ unui spital trebuie să ţină cont de necesităţile specifice ale comunităţii şi de capacitatea acestuia de a oferi servicii medicale de calitate. În acest context, Colegiul Medicilor din România susţine necesitatea unei reforme structurale a sistemului de sănătate, temă ce revine periodic în discuţie, însă fără să se înregistreze un progres real. Un astfel de proces complex trebuie planificat riguros, ţinând cont de nevoile populaţiei, dar şi de experienţa şi expertiza profesioniştilor din domeniu”, se explică în comunicat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: