Skip to content
Politică

Colegiul Medicilor critică deciziile ICCJ privind statutul doctorilor: Ar trebui de urgență să aibă loc o clarificare…

Colegiul Medicilor din Romania: Solutiile Inaltei Curti in cazul hotararilor prin care medicul este asimilat functionarului public, „criticabile”.

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) considera ca solutiile date de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in cazul celor doua hotarari prin care medicul este asimilat functionarului public sunt „criticabile”, acesta fiind pus, „in mod nedrept”, in afara legii.

Potrivit unui comunicat transmis marti, CMR sustine ca ar trebui de urgenta sa aiba loc o clarificare a statutului medicului prin intermediul legii adoptate de Parlament si „nu prin transformarea unei instante de judecata in organ legislativ”.

„Instanta care a cerut ‘interpretarea legii’, practic s-a degrevat de solutionarea cauzei refuzand sa o judece si sa pronunte o solutie fata de probele de la dosar si in raport de textele legale in vigoare”, se arata într-un comunicatul.

CMR considera ca, prin modul in care s-a actionat, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a transformat in legiuitor modificând un text de lege in vigoare dupa cum a crezut ca ar trebui sa fie respectivul act normativ.

„Interpretarea Inaltei Curti de Justitie si Casatie este data si aplicata postfactum, dupa ce fapta a avut loc. In conditiile in care legea era neclara, inclusiv pentru instantele de judecata, nu era posibil ca medicii, nespecialisti din punct de vedere juridic, sa poata cunoaste si aplica textul legii asa cum il vede Inalta Curte de Justitie si Casatie si nu cum a fost publicat in Monitorul Oficial”, se sustine in comunicat.

In opinia CMR, „Inalta Curte de Casatie si Justitie nu a solutionat o chestiune de drept, (…) ci a antamat, in mod nelegal, fondul cauzei, solutionand o cauza aflata pe rolul unei instante”.

Ca urmare a celor doua decizii pronuntate de ICCJ, este clar, potrivit CMR, ca, in prezent, sub aspect penal, statutul de functionar public al medicului este unul care nu mai poate fi contestat si trebuie recunoscut ca atare de toata lumea.

Colegiul Medicilor va continua sa sustina la nivelul tuturor autoritatilor publice reforma reala a sistemului medical, in acest sens urmand sa se solicite organizarea unor consultari atat cu cadrele medicale, cat si cu societatea civila pentru a identifica asteptarile si nevoile acestora, dar si solutiile pe care le intrevad pentru un sistem sanitar modern.

„Colegiul Medicilor din Romania nu a incurajat si nu a sustinut in nicio forma primirea de foloase necuvenite de catre medici. In aceeasi masura, nu am cerut si nici nu vom cere favoruri pentru corpul medical. Ceea ce sustinem este acordarea unor salarii adecvate pentru cadrele medicale, conditii de munca care sa permita dezvoltarea profesionala, performanta si dotare corespunzatoare in unitatile medicale de stat, competitivitate si parteneriat social”, se mai arata în comunicat.

CMR sustine, totodata, ca politicienii si societatea in ansamblul ei trebuie sa inteleaga si sa accepte ca servicii medicale la nivelul la care acestea sunt furnizate in alte state nu se pot obtine decat in conditiile in care vor exista legi corecte in sanatate si investitii pe masura tarilor care sunt date ca exemplu, informează hotnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *