Skip to content
Neamț Știri locale

Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț, aspirant la titlul de “Școală – ambasador a Parlamentului European”

" "

Colegiul National „Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț este una dintre cele două unități școlare selectate la nivel de județ pentru a implementa Programul Biroului de Informare al Parlamentului European în România, program ce vizează îmbunătățirea cunoștințelor despre Europa și democrația parlamentară europeană în rândul tinerilor, mai ales a cunoștințelor active despre Uniunea Europeană și, în speță, Parlamentul European.

Programul «Școală-ambasador a Parlamentului European» (EPAS) își propune să ofere tinerilor posibilitatea de a-și aprofunda cunoștințele despre Parlamentul European și Uniunea Europeană, în general, de a-și cunoaște drepturile pe care le au în calitate de cetățeni europeni și de a înțelege cum pot participa activ la viața democratică a Uniunii Europene.

" "
" "

Proiectul pilot a fost lansat în anul școlar 2015-2016 în 6 țări membre ale Uniunii Europene (Germania, Spania, Franța, Irlanda, Polonia și Italia) și a fost extins în 2016-2017 în toate cele 28 de state membre, conform ziarpiatraneamt.ro.

Scopul programului este de a furniza tinerilor informații cu privire la posibilitățile pe care le au și, printre altele, la importanța prezenței la vot la alegerile europene din 2019. Acest lucru nu înseamnă doar oferirea de fapte despre Uniunea Europeană, ci și experimentarea pe viu a cetățeniei europene: ce înseamnă UE pentru viața de zi cu zi și ce putem face pentru ca Europa să fie, în viitor, așa cum ne-o dorim.

Activitățile desfășurate implică deopotrivă profesorii, care îndeplinesc rolul de ambasadori seniori și elevii colegiului care, de asemenea, formează în număr de 15, grupul de ambasadori-juniori, aceștia devenind lectori pentru colegii lor. Însă, în acest program  sunt incluse toate cadrele didactice ale liceului și toți elevii, ei activând ca voluntari pentru a susține liceul să treacă de la statutul de școală-candidat la statutul de Școală–Ambasador a Parlamentului European, în urma unei evaluări sistematice.

Ambasadorii juniori care au fost selectați sunt: Ovidiu Mihăilescu,  Alexandra Iulia Topliceanu,  Alessia Cazan,  Viviana Budiș,  Maria Cezara Cojocariu,  Bianca Miruna Munteanu, Sabina Păduraru, Raluca Elena Irimia,  Silviu Florian,  Miruna Vicu,  Andreea Emilia Mihăilescu,  Ioana Raclariu, Lorena Arsene, Rebeca Veleșcu, Vlad Gubendreanu. Ei vor fi însoțiți pe parcursul acestei călătorii europene de profesorii  ambasadori seniori: Nadia Cîrcu, Camelia Smaranda, Viorica Rusu, Daniela Mătăsaru, Oana Gîrbea, Ecaterina Romașcu.

Un prim pas în derularea proiectului a fost deschiderea unui punct de informare la nivelul unității, urmând menținerea legăturii cu Spațiul Public European prin intermediul activităților specifice derulate în școală, și anume:  lecții de pregătire cu elevii colegiului  privind politicile europene, lectorate cu părinții și cu cetățenii interesați de alegerile europarlamentare din mai 2018, concursuri pe teme europene desfășurate în școală și în vizitele programate în școlile din oraș, expoziții de pictură și fotografie, ateliere de lucru cu elevii din școală și din școlile partenere, scenete, jocuri de rol, festivaluri, vizite în UK și realizarea unui interviu despre Brexit, vizita la Bruxelles la Parlamentarium, întâlnire cu europalamentarii români, participarea la proiecte și grupuri de dezbatere pe diferite platforme europene, asistarea în direct la sesiunile din Parlamentul European  și continuarea dezbaterilor pe politici europene etc.

Prin activitatile si oportunităţile create în cadrul acestui proiect, atât noi, profesorii cât şi tinerii ambasadori vom deveni conştienţi de semnificaţia şi importanţa pe care acest concept – Uniunea Europeană, le are pentru toţi cetăţenii săi.

  • Informații furnizate de prof. Nadia Cîrcu, Colegiul Național „Calistrat Hogaș”

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *