Skip to content
Politică Sibiu Știri locale

Comandament NATO la Sibiu. 400 de ofiţeri se vor muta în clădirea Tribunalului

turnulsfatului.ro

Sibiul devine punct important al NATO. Aproximativ 400 de ofițeri de Stat Major din țările aliate NATO (dintre care șase generali și 38 de colonei) se vor muta la Sibiu, orașul desemnat să găzduiască primul și singurul Comandament NATO de trei stele din această parte a Europei. Comandamentul multinațional va funcționa în clădirile militare de pe Calea Dumbrăvii, fapt pentru care Tribunalul și Judecătoria Sibiu vor trebui să se mute în chirie.

Faptul că în România va funcționa un Comandament multinațional NATO a fost stabilit în vara anului trecut, la Summit-ul NATO organizat la Bruxelles pe 11 iulie. Că acest comandament va funcționa la Sibiu, însă, a devenit public abia în cursul zilei de azi. Vestea vine dinspre Tribunalul Sibiu, instituție care acum funcționează într-o clădire de pe Calea Dumbrăvii nr. 30.

Pentru a putea fi utilizată de către Tribunal, clădirea respectivă a fost transferată în urmă cu cinci ani în administrarea Ministerului Justiției de la Ministerul Apărării, în baza unei hotărâri de Guvern. Transferul administrării este limitat și expiră pe 19 mai anul acesta. Cum Ministerul Justiției nu a reușit până acum să reabiliteze sediul Palatului Justiției (în care tot așteaptă magistrații sibieni să se mute înapoi), a solicitat prelungirea administrării clădirii de pe Calea Dumbrăvii. Însă acest lucru nu mai este posibil, au arătat reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, deoarece pe Calea Dumbrăvii va funcționa cel mai important comandament militar multinațional care a funcționat vreodată în România.

Ministerul Apărării Naționale a comunicat Ministerului Justiției faptul că nu poate da curs acestei solicitări deoarece, în contextul punerii în aplicare a Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării privitoare la înființarea Comandamentului Corpului Multinațional de Sud Est – garnizoana Sibiu, amplasamentul pe care este situat imobilul în care își desfășoară activitatea Tribunalul Sibiu și Judecătoria Sibiu va face obiectul unor lucrări de reabilitare“, se arată în comunicatul Tribunalului Sibiu, remis redacției Turnul Sfatului.

Lucrările încep de anul acesta
Comandamentul va funcționa în toate corpurile și pavilioanele clădirilor militare de pe Calea Dumbrăvii, inclusiv în fostul sediu al Direcție Finanțelor Publice (clădire folosită în ultimii ani de Centrul de limbi străine al Garnizoanei Sibiu), cât și în clădirile închiriate o perioadă de Alma Mater și cele folosite în prezent de Tribunalul și Judecătoria Sibiu. O parte din aceste clădiri au intrat deja în lucrări de reabilitare.
Termenul de punere în funcțiune a Comandamentului NATO de la Sibiu este, potrivit informațiilor Turnul Sfatului, luna septembrie a anului 2021. De menționat că, pentru găzduirea acestui comandament multinațional, s-au mai “bătut“ orașe precum Timișoara sau Bucureștiul.

Ce înseamnă un Comandament NATO de trei stele la Sibiu?

400 de ofițeri de Stat Major – adică de rang înalt – din diferite țări NATO vor începe să lucreze la Sibiu din toamna anului 2021. Cum mandatul (statul la post) fiecărui ofițer într-o astfel de structură este de trei ani, cu posibilitatea de prelungire a mandatului cu încă un an, este evident faptul că cei 400 de ofițeri se vor muta la Sibiu cu tot cu familii.

Însă, cel mai mare impact asupra orașului va fi generat de importanța unei astfel de structuri militare. Pentru a înțelege acest lucru, trebuie amintit faptul că brigada militară e condusă de un general de brigadă cu o stea, divizia este condusă de un general de divizie cu două stele, iar comandamentul, corpul despre care vorbim a funcționa la Sibiu, este condus de un general cu trei stele.
Comandamentul de la Sibiu va avea în subordine mai multe divizii NATO, care, la rândul lor, vor avea în subordine mai multe brigăzi NATO. Comandamentul de la Sibiu devine cea mai mare structură de acest fel din România, în condițiile în care în acest moment, armata noastră mai este organizată doar în divizii. Ca un detaliu, “Aruncarea în luptă“ se decide la nivelul unui corp de trei stele (de unde rezultă impresionanta forță militară ce urmează a fi concentrată la Sibiu).

Judecătorii își caută chirie

În noul context, Tribunalul și Judecătoria Sibiu își vor căuta un nou sediu. În clădirea Palatului Justiției, de pe bulevardul Victoriei, prea devreme nu se vor putea reîntoarce: contractul cu constructorul a fost reziliat, cel cu dirigintele de șantier, la fel, pentru anul în curs au fost alocați zero lei, iar volumul lucrărilor rămase de executat este echivalentul a peste 23 de milioane de lei (cu un termen rezonabil de minim trei ani).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *