Skip to content
Societate

Comandantul Suprem Aliat pentru Transformare, în vizită în România

wikipedia

Comandantul suprem aliat pentru transformare, generalul Philippe Lavigne, este în vizită în România, până miercuri, la invitaţia şefului Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Daniel Petrescu, informează MApN.

Înaltul reprezentant al NATO a avut, luni, la sediul MApN o întrevedere cu secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru. Cei doi oficiali au abordat principalele subiecte de pe agenda aliată care vor face obiectul apropiatei reuniuni a miniştrilor Apărării din statele NATO. Generalul Lavigne a prezentat principalele preocupări ale Comandamentului Aliat pentru Transformare (Allied Command Transformation/ACT), subliniind importanţa demersurilor pentru implementarea deciziilor adoptate la Summitul de la Madrid.

La întrevederile cu şeful SMAp, discuţiile s-au axat pe analiza situaţiei de securitate, afectată semnificativ de războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, precum şi pe consolidarea posturii de descurajare şi apărare, în special prin reconfigurarea defensivă a Flancului estic.

„Prezenţa aliată consistentă în regiunea Mării Negre reprezintă, deopotrivă, o consolidare a scutului aliat în această zonă şi un vector al consolidării capacităţii naţionale de apărare, inclusiv pe componenta creşterii capacităţii de reacţie a structurii de forţe a Armatei României”, a afirmat generalul Daniel Petrescu.

Potrivit generalului Philippe Lavigne, Europa este în faţa celei mai mari provocări de securitate de după cel de-Al Doilea Război Mondial. El a evidenţiat angajamentul României faţă de NATO, adăugând că unitatea transatlantică este acum mai importantă decât oricând.

„Dialogul nostru a constituit o oportunitate de a ne împărtăşi perspectivele pe mai multe subiecte. M-a ajutat să înţeleg mai bine abordarea românească a contextului regional de securitate”, a afirmat comandantul suprem aliat pentru transformare.

Un obiectiv important al vizitei generalului Philippe Lavigne în România este participarea la seminarul NATO dedicat dezvoltării conceptului de Rezilienţă Stratificată (NATO Layered Resilience Seminar), care are loc la Cercul Militar Naţional, în perioada 10 – 12 octombrie. În cadrul lucrărilor, el va susţine o prezentare a celei de-a patra ediţii a proiectului „NATO Innovation Challenge”, o competiţie deschisă companiilor din statele membre ale căror soluţii inovatoare contribuie la menţinerea Alianţei în topul dezvoltării tehnologice.

Generalul Daniel Petrescu a expus modalităţile prin care ţara noastră poate contribui la iniţiativa coordonată de Comandamentul Aliat pentru Transformare „Acceleratorul de Inovaţie Nord-Atlantic”, de aplicare a soluţiilor inovative pentru capabilităţile militare.

Generalul Lavigne va mai avea întrevederi cu echipa de comandă a Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est în Sibiu şi cu militari din Grupul de Luptă NATO dislocat în Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu, Braşov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *