Comasarea alegerilor: de ce majoritatea românilor este de acord

Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Comasarea alegerilor este un test important pentru clasa politică. Mai sunt doar câteva luni până la prima zi de vot, iar românii arată că sunt de acord cu comasarea alegerilor în 2024. Această decizie ar ajuta atât partidele, cât și votanții.

67% dintre români sunt de acord cu comasarea alegerilor în 2024 și doar 30% se opun comasării. Sondajul arată că majoritatea românilor au înțeles beneficiile comasării alegerilor în acest an. De asemenea, majoritatea covârșitoare a românilor nu ar avea dificultăți la urne cu un număr mai mare de buletine de vot, dacă vor fi comasate alegerile.

Aceste date arată că românii nu-și doresc să aibă 4 sau 5 tururi de alegeri în 2024. Mulți ar pierde timp sau ar fi nevoiți să-și amâne anumite proiecte. Într-un stat democratic, guvernul ar trebui să țină cont de ceea ce-și dorește poporul și să găsească o soluție pentru a asigura cadrul optimal pentru desfășurarea alegerilor.

Fără comasarea alegerilor: timp și bani pierduți

Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale este cea mai simplă soluție. Alegerile europarlamentare oferă doar un singur buletin de vot, unde cetățenii votează lista unui partid. Este un vot simplu și rapid, care nu încurcă desfășurarea votului. Un buletin de vot în plus nu încurcă votanții, mai ales că vorbim de alegeri europene și alegeri locale, prin urmare nu pot apărea confuzii.

Fără o comasare a alegerilor, românii vor fi chemați la urne de 4 ori în 2024: în iunie, în septembrie, în noiembrie și în decembrie. Chiar de 5 ori, pentru că alegerile prezidențiale vor avea și al doilea tur de scrutin dacă niciun candidat nu obține peste 50% din primul tur.

În lipsa unei comasări, votanții vor pierde mai multe zile pentru a vota, iar școlile vor fi închise o perioadă mai lungă. De asemenea, numeroase alte instituții vor fi blocate cu organizarea acestor alegeri, ceea ce împiedică desfășurarea altor proiecte.

PNL propune comasarea, PSD refuză

PNL a propus în repetate rânduri comasarea alegerilor, în condițiile în care 67% dintre români ar fi de acord. Liberalii au arătat că cel mai simplu scenariu este acela de a comasa alegerile europarlamentare cu cele locale. Adică pe 9 iunie 2024, românii să se prezinte la urne pentru a alege noii europarlamentari și noii aleși locali.

PSD a refuzat mereu să ia o decizie pentru comasarea alegerilor, demonstrând că interesele unor politicieni sunt mai presus de stabilitatea politică a țării. PSD-iștii se confruntă cu un conflict intern, unde grupul Firea, Tudose și Grindeanu resping comasarea pentru a-l bloca pe Marcel Ciolacu. Actualul președinte PSD nu reușește să-și convingă colegii de partid că România are nevoie de o comasare a alegerilor.

Timpul nu mai este de partea Guvernului și o decizie trebuie luată cât mai repede. PSD trebuie să se gândească la cei 67% dintre români care sunt de acord cu comasarea alegerilor. În cazul în care PSD va transforma alegerile într-un haos, atunci pot avea de suferit în ziua votului, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori în trecut. Cetățenii vor sancționa deciziile care vor îngreuna desfășurarea votului.

PSD-ul condus de Marcel Ciolacu trebuie să lase acasă orgoliile și lupte interne și să se gândească la toate avantajele comasării alegerilor. România nu-și permite un context politic dezorganizat și instituții blocate 4 sau 5 luni cu organizarea alegerilor și campanii electorale. La granițele României are loc un conflict militar între Ucraina și Rusia, iar valul naționalist și extremist este în creștere peste tot în Uniunea Europeană.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: