Liberalii și social democrații sunt angajați în această perioadă în discuții în spatele ușilor închise pentru o formulă de comasare a alegerilor. Tonul a fost dat de PNL care lansat în spațiul public tema comasării alegerilor, agreată între timp și de președintele Iohannis, care a lăsat de înțeles că ar susține acest demers fiindcă patru rânduri de alegeri, într-o jumătate de an sunt foarte greu de gestionat. Singura necunoscută este legată de alegerile propriu zise care ar putea fi comasate, varianta cea mai vehiculată fiind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.
Comasarea alegerilor reduce cheltuielile de la bugetul de stat
În contextul actual al gestionării resurselor financiare ale statului român , comasarea alegerilor reprezintă o soluție viabilă pentru reducerea costurilor de la bugetul de stat și eficientizarea cheltuielilor guvernamentale alocate procesului electoral. Această decizie nu doar că ar contribui la economiile bugetului de stat într-o perioadă complicată din punct de vedere financiar, dar ar simplifica și procesul democratic, oferind cetățenilor o experiență mai coerentă și mai puțin costisitoare.
Acest lucru este cu atât mai justificat cu cât România traversează în prezent o perioadă grea din punct de vedere financiar. Proiecțiile Băncii Naționale a României estimează o inflație de 7,7% în trimestrul I al anului 2024 și de 4,8% până la finele anului 2024, în continuare peste ținta stabilită de Comisia Europeană anterior apariției pandemiei de coronavirus. Aceste ținte sunt însă ipotetice, iar guvernul României încearcă deja să reducă cheltuielile pe mai multe paliere, prin măsuri fiscal – bugetare țintite, iar comasarea alegerilor ar putea contribui la reducerea drastică a cheltuielilor guvernamentale.
Merită amintit că pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor doar la nivelul Ministerului de Interne au fost alocate 4 miliarde de lei, dincolo de celelalte sume care sunt alocate la celelalte instituții. Aceste cheltuieli pot fi semnificativ reduse prin comasarea alegerilor, având în vedere că organizarea simultană a acestora aduce cu sine o serie de avantaje economice.
Primul aspect major care contribuie la reducerea costurilor este amplasarea de urne suplimentare. În cazul alegerilor separate, se impune necesitatea amplasării unui număr mai mare de urne, ceea ce presupune costuri adiționale legate de producție, transport și securitate. În plus, fiecare nouă rundă de alegeri implică selectarea unui personal prezent la urne, care trebuie remunerat. Organizarea birourilor electorale și activitatea din cadrul secțiilor electorale presupun eforturi administrative și logistice semnificative. Comasarea alegerilor permite o utilizare mai eficientă a resurselor administrative, deoarece acestea pot fi compartimentate și gestionate în mod centralizat, evitându-se cheltuielile suplimentare asociate cu administrarea mai multor procese electorale separate.
Un alt beneficiu al comasării alegerilor constă în suprapunerea campaniilor electorale. Organizarea simultană a alegerilor reduce perioada de campanie electorală și, implicit, costurile partidelor asociate cu promovarea și publicitatea. Aceasta ar permite partidelor politice și candidaților să își concentreze eforturile și resursele într-un interval mai scurt de timp, reducând astfel cheltuielile totale.
În concluzie, comasarea alegerilor nu doar că aduce economii la bugetul de stat, dar și optimizează întregul proces electoral. Reducerea costurilor asociate cu amplasarea de urne, normele administrative complexe, logistica și suprapunerea campaniilor electorale reprezintă argumente solide pentru adoptarea acestei măsuri. Ținând cont de situația economică din prezent, măsura comasării alegerilor poate duce la economii importante la bugetul de stat.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News