Invitat marți în emisiunea Puterea Știrilor, sociologul IRES Antonio Amuza a vorbit despre scenariul vehiculat recent în coaliția de guvernare privind comasarea unor alegeri, în condițiile în care PNL și PSD caută soluții pentru organizarea simultană a două scrutine din cele patru prevăzute pentru anul 2024.
„Discuția vizavi de alegerile locale ridică semne de întrebare. Pentru că mandatele primarilor expiră la finalul verii, începutul lunii septembrie-octombrie, cam atunci ar fi perioada pentru reluarea acelor rânduri de alegeri. Mai mult decât atât, dacă ne gândim în anul 2020, când au avut loc respectivele seturi de alegeri, mandatele respective au și fost prelungite, dacă nu mă înșel, din cauza pandemiei.
Și atunci deja ne aflăm într-o situație care ridică semne de întrebare și s-ar putea ca obligativitatea susținerii acelor alegeri ceva mai devreme să caracterizeze practic începutul sau să stabilească începutul alegerilor în în România, urmând ca alegerile parlamentare să fie comasate cu primul rând de alegeri prezidențiale. Mai auzisem o discuție că există o posibilitate ca alegerile prezidențiale să fie câștigate din primul tur. Asta este, cred, scenariul cel mai optimist cu putință și total improbabil, aproape imposibil, din pricina faptului că, tocmai constituțional, președintele ar trebui să câștige cu 50% din voturi plus unu din numărul total de electori. Ori noi nu cred că ne așteptăm să avem peste 50% participare la vot. Noi chiar ne-am obișnuit cu o participare scăzută, cam o treime dintre votanți să apară la alegeri. Ar însemna să iasă 10 milioane de români să voteze, dacă ne luăm după ultimele date ale INS”, a declarat sociologul IRES Antonio Amuza.
„Guvernarea nu se face după sondaje”
Avem o serie de crize care s-au succedat și care au erodat așteptările românilor și calitatea vieții acestora. Și într-adevăr, ne așteptăm ca fiecare dintre noi să aibă câte o ștampilă ascunsă în buzunar și să fie gata gata să o pună pe decizie, asta dacă ne luăm după sondaje. Pe de altă parte, guvernarea nu se face după sondaje. Spun asta destul de des, deși văd de foarte multe ori cum că politicienii ar fi cei mai interesați în legătură cu statistica respectivă. Dacă mă întrebați pe mine, consilieri în imagine și cu comunicatorii ar trebui să fie mult mai interesați în legătură cu asta, pentru că politicul nu poate să se schimbe peste noapte, dar sigur, sigur poate să comunice distinct, pentru profiluri de votanți distincți. Nu toți suntem la fel. Un singur mesaj, un singur slogan nu poate să ajungă la toată lumea în același fel.
Și atunci mă aștept ca în situația aceasta, în care nu avem neapărat o imagine foarte clară cu modul în care sunt susținute alegerile, cum sunt ele, comasate sau nu, dacă vom avea un singur maraton în care mergem într-un weekend chiar și prelungit, auzisem discuția asta că se ia în calcul un weekend prelungit în care mergem să votăm de dimineață până seara, s-ar putea să reprezinte pentru români un debușeu, o șansă pentru a-și exprima acele frustrări și a face schimbarea atât de mult așteptată și atât de mult acumulată în ultima vreme. Dar rămâne de văzut dacă lucrurile vor sta așa. În primul rând, în ceea ce privește calendarul, și în al 2-lea rând, dacă oamenii sunt consistenți cu ei. De obicei, alegerile succedate așa nu fac altceva decât să tempereze nevoile oamenilor de a mai schimba.
Și să nu uităm, încep alegerile deja din vară, mai-iunie, iar asta s-ar putea să dezamorseze un pic toată toată această oală sub presiune”, a mai susținut sociologul.
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat, marţi, că PNL vrea comasarea alegerilor pentru că este în interesul bugetului şi al copiilor care merg la şcoală, pentru că le salvăm 10-12 zile de şcoală. El a menţionat că turul întâi ale alegerilor prezidenţiale ar putea fi comasat, dacă există voinţă politică, cu alegerile locale, iar dacă nu, există varianta comasării turului doi al prezidenţialelor cu alegerile parlamentare. Despre o condiţionare a comasării alegerilor de o candidatură comună a PSD şi PNL la prezidenţiale, Fenechiu a spus că „dreapta românească, PNL-ul, întotdeauna a avut candidat la Preşedinţie”.
Daniel Fenechiu a menţionat şi ce alegeri pot fi comasate.
„Dacă facem o analiză foarte simplă, constatăm aşa: cu europarlamentarele nu putem comasa absolut nimic, datorită faptului că mandatele primarilor sunt valabile până în luna septembrie, datorită faptului că mandatele parlamentarilor sunt valabile până pe 20 decembrie, la fel al preşedintelui României. Motiv pentru care europarlamentarele vor avea loc, aşa cum s-a stabilit, în luna iunie, singure, iar în ceea ce priveşte prezidenţialele, turul întâi al prezidenţialelor sau turul doi al prezidenţialelor pot fi comasate. Turul întâi ar putea fi comasat, dacă există voinţă politică, cu alegerile locale. Dacă nu, există varianta comasării turului doi al prezidenţialelor cu alegerile parlamentare”.
O comasare a două tipuri de alegeri ar aduce o o economie de 1 miliard de lei la buget
„Dacă fiecare rând de alegeri pe care l-am luat în calcul e aproape un miliard de lei, de fiecare dată când se comasează socotiți o reducere cu 1 miliard”, a explicat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, întrebat care ar fi economia la bugetul de stat prin comasarea a două tipuri de alegeri.
Comasarea alegerilor înseamnă și reducerea costurilor, având în vedere bugetul total alocat de aproape 4 miliarde de lei, mai susține ministrul.
„3,8 miliarde sunt estimările noastre în acest moment”, a precizat ministrul Boloș, cu referire la toate rândurile de alegeri. Ministrul a precizat și faptul că discuția despre comasare este de interes și pentru o mai bună organizare şi o mai bună eficienţă a votului. Acesta a vorbit despre anul 2024 ca fiind unul special, cu alegeri europarlamentare, locale, prezidenţiale (turul I și turul II), parlamentare, cu care oamenii nu sunt obișnuiți.
Și purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a făcut trimitere, de asemenea, la argumentul economic, amintind că ultimele patru runde de alegeri au costat 516 milioane de euro, anul acesta costurile fiind mai mari, prin urmare politicienii se simt încurajaţi să ia o decizie care să diminueze costurile într-un an şi aşa dificil. Mai mult, afirmă acesta că ” instabiltatea generată de acest maraton electoral s-ar putea să dăuneze interesului nostru ca ţară”.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News