Skip to content
Economie

Combinatul chimic de la Slobozia, Chemgas: Din culisele insolvenței sau cum să „dai țeapă aproape legal”

ziuanews.ro
" "

Mediul de afaceri a fost lovit de numeroase provocări în urma cărora unii au înțeles cum trebuie făcute afacerile și au progresat, alții au fost nevoiți sa închidă, iar alții și-au păstrat obiceiurile, ocolind legea și prosperând mai mult decât oricare, cel puțin pentru scurt timp, scrie ziuanews.ro.

Despre aceasta ultima categorie vorbim mai jos, cu un studiu de caz despre combinatul chimic de la Slobozia, Chemgas. Personajele implicate sunt omul de afaceri Ioan Niculae, patronal grupului Interagro si practicianul in insolventa, Emil Gros, coordonatorul Expert Insolventa SPRL. Este drept, acesta din urma e posibil sa nu aiba inca soarta omului de afaceri pentru ca a avut grija sa profite de naivitatea unei angajate a lui, Anamaria Sanda Nastase, luata deja in vizor de procurori potrivit unor surse.

" "

Ca cititorii sa inteleaga pe scurt ce presupune „schema”, descriem succinct mecanismul si apoi detaliem: Ioan Niculae cumpara Amonil Slobozia, care falimenteaza „pentru a nu plati taxele” si il rascumpara, redenumindu-l Chemgas. Similar, ulterior, Ioan Niculae procedeaza si cu Chemgas – nu plateste furnizorii, angajatii, obligatiile fiscal – vinde la pret cu adaos minim pentru combinat catre alte firme tot ale lui – acestea vand la pretul real, profitul este scos prin aceste firme in paradisuri fiscale – firma intra in insolventa si apoi faliment – combinatul este scos la vanzare in lichidare – Ioan Niculae il cumpara din nou la pret de faliment, dar fara datorii.

De ultimele trei secvente se ocupa Expert Insolventa SPRL, ajuns insolventar la Chemgas dupa ce a dat o oferta de comision minim de 1000lei/luna. Ce a avut insa Ioan Niculae grija sa faca a fost sa recompenseze „echilibristica legala de la Chemgas” a lui Emil Gros prin inca 10.000 euro/lunar pentru administrarea unui alt combinat, mult mai mic si mai putin important, Viromet SA din Brasov„, se arată în articolul jurnaliștilor.

Citește întregul articol pe ziuanews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *