Skip to content
Internațional Politică

Comedia ucraineană: Zelenskiy, noul președinte sau o altă victorie pentru Putin

Rfi

Campania electorală din Ucraina și rezultatul alegerilor par a fi o glumă, unde cetățenii au ales pe bază de sentimente decât pe baza rațiunii.

Principalul subiect de dezbatere al campaniei a fost lupta anticorupție din Ucraina și această dezbatere a fost inițiată de cel care n-a făcut nimic în acest sens sau pentru societate: Volodymyr Zelenskiy, noul președinte al Ucrainei.

Campania electorală din Ucraina a părut un carnaval care nici măcar n-a produs zâmbete, ci doar indignare pe o scenă politică lipsită de proiecte politice și susținută de un comediant de televiziune care nu-și declară bunurile și veniturile și care este conectat la diferite conturi din Moscova.

Zelenskiy nu are nicio experiență în politică, nici la cel mai mic nivel, și se pare că imaginea aceasta de „om nou” l-a ajutat să obțină un avantaj confortabil în fața adversarului său politic Petro Poroshenko, fostul președinte al Ucrainei. Zelenskiy este un „om nou”, dar sprijinit de „oamenii vechi”, de adversarii lui Poroshenko.

De ce a câștigat Putin

Petro Poroshenko a fost un președinte cu o viziune politică radicală, fără căi de mijloc, și complet orientat spre Uniunea Europeană. Marile sale greșeli au fost ultranaționalismul și corupția. Cu ultranaționalismul a încălcat drepturile și libertățile cetățenilor, motivând că astfel ar lupta cu Rusia, iar corupția l-a ajutat să-și crească propria avere, dar și averea apropiaților săi.

Poroshenko a respins ferm orice apropiere de Rusia și a căutat sprijinul UE și SUA, care au întârziat să apară sau n-au venit așa cum și-ar fi dorit. Prin urmare, Putin scapă de acest ghimpe pe care îl avea în coastă și se va confrunta cu un nou președinte care nu a spus nu unei colaborări cu Moscova. De asemenea, Zelenskiy este vorbitor de limbă rusă și la origini evreu. A cunoscut succesul la Moscova cu programele sale de comedie, însă de multe ori l-a ironizat pe liderul Rusiei. Totuși, niște comedii la adresa președintelui rus nu fac din Zelenskiy un opozant al lui Putin.

Victoria lui Zelenskiy nu înseamnă neapărat o prietenie Rusia-Ucraina sau că Ucraina va renunța la lupta pentru Crimeea. De asemenea, noul președinte ucrainean va continua să caute sprijin în Vestul Europei și în Statele Unite, mai ales că în perioada campaniei s-a întâlnit la Paris cu președintele francez, având un mesaj pro-UE, pro NATo. (La fel a făcut a făcut și Poroshenko). Numai că n-a explicat niciodată cum ar face față presiunii Rusiei, tot mai prezentă în Estul Europei. Și să creadă că UE sau NATO se vor bate pentru o comedie ucraineană, asta e deja de tot râsul. Poroshenko a dus un război militar și diplomatic și tot nu s-a bucurat de un mare sprijin din partea Occidentului.

Lupta falsă

Zelenskiy a dus o luptă falsă în campania electorală, evitând discuțiile cu jurnaliștii, întrebările incomode sau ieșirile publice. Și-a făcut simțită prezența în social media, unde s-a promovat agresiv și acest lucru arată ce personaj vrea să fie. A evitat pe cât de mult posibil confruntările și dezbaterile cu Poroshenko tocmai pentru a nu se observa lipsa sa de experiență și naivitatea cu care a intrat în politică. Singura dezbatere între cei doi a fost în ultima zi de campanie, în fața a aproximativ 60.000 de oameni.

Zelenskiy a mers la această dezbatere plin de sloganuri, de citate, fără să aibă un răspuns la vreo întrebare. A repetat aceleași lucruri spuse deja în campanie și a arătat că nu e capabil să vină cu un discurs politic. Din campania sa reținem doar câteva idei romantice, prin care promitea că-i va face pe oameni să zâmbească sau o să-i facă fericiți, confundând programele sale de comedie cu realitatea.

Progresul sau stagnarea?

O întrebare care dă fiori Ucrainei indiferent de răspuns. Momentan, se mizează pe o stagnare deoarece Zelenskiy vine la conducerea țării, dar nu are sprijinul Parlamentului și nici putere executivă. Rolul președintelui din Ucraina este asemănător cu cel din România, ambele țări având un regim politic semi-prezidențial.

Pe de altă parte, dacă privim subiectele abordate de Zelenskiy, acesta s-a comportat ca un lider suprem al țării care taie și spânzură, nefiind capabil să înțeleagă care sunt responsabilitățile unui președinte.

Zelenskiy va trebui să construiască o coaliție parlamentară și un viitor Guvern, numai că șansele sale în acest sens sunt foarte mici pentru că a amenințat cu o campanie anticorupție și cu reformarea politicii fără oligarhi. Teoretic, vrea schimbarea societății ucrainene din temelii și acest lucru riscă să-l coste izolarea pe scena politică.

Partidele aflate în acest moment la conducerea țării vor face totul pentru ca formațiunea politică a lui Zelenskiy să nu obțină succesul la alegerile parlamentare din octombrie. Va fi o bătălie pentru totul sau nimic, iar parlamentarii ucraineni au un exemplu chiar în România, în privința luptei anticorupție și cu siguranță se tem de o astfel de campanie.

Până atunci, Ucraina pare a fi o țară care apreciază circul. Cea mai mare comedie e aceea că Ucraina și-a ales un președinte despre care nu știe nimeni de ce este capabil și care n-are nici cea mai mică experiență politică, fiind chiar el însuși un oligarh care își ascunde averea în străinătate. Viitorul țării începe să fie mai incert decât a fost până acum, cu o democrație șubrezită și cu un popor care arată că e ușor de influențat sau impresionat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *