Astăzi, 9 octombrie, se comemorează în România victimele uneia din cele mai mari atrocități din istoria omenirii: Holocaustul. În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura marți cu istoricul Constantin Geambașu pentru a-l întreba care a fost implicarea României în atrocitățile petrecute în acea perioadă sumbră a secolului XX.
Constantin Geambașu transmite, în exclusivitate pentru PSnews.ro, că la Auschwitz, la intrare, „era o hartă și pe harta aceea nu exista săgeată care să indice că din România evreii au ajuns în acel lagăr de concentrare”, ceea ce ar putea fi un indicator care transmite că nu au fost deportați evrei din România pe teritoriul Poloniei.
Cu toate acestea, Elie Wiesel, renumitul supraviețuitor al Holocaustului, a dat de înțeles, în cadrul unor conferințe la radio susținute în anii 90 în România, că din țara noastră ar fi fost deportați evrei și țigani și duși în zona Bugului.
„Atunci când am vizitat eu Auschwitz-ul la intrare era o hartă și pe harta aceea nu exista săgeată care să indice că din România evreii au ajuns în acel lagăr de concentrare. Acesta ar fi fost un indicator care spune că de la noi nu au fost deportați evrei pe teritoriul Poloniei.
În schimb, când a venit regretatul Elie Wiesel după 90, a ținut niște conferințe la radio. Am ascultat una dintre ele și țin minte că sublinia faptul că, și a fost o noutate pentru mine, firește că evreii români nu au fost deportați în Auschwitz, dar în schimb au fost foarte mulți evrei și țigani duși la Bug și ar fi continuat acest transport, această deportare, dacă nu s-ar fi întâmplat un lucru și anume cel de a fi lăsați în niște condiții extrem de vitrege, fără să li se asigure condiții de viață, fără foc, fără mâncare ș.a.m.d. Mulți dintre ei au dispărut, au murit și a izbucnit o epidemie și abia atunci când un comandant german a cerut să înceteze deportarea, nu au mai fost deportați în zona Bugului.
Acestea sunt cele două chestiuni care se leagă între ele și care mi-au dat de gândit. Putem să spunem, și se știe în istorie, că în perioada lui Ion Antonescu s-a luat această măsură. Știm foarte bine inclusiv din presă despre antisemitism, sunt foarte multe texte, lucrări despre această nenorocire care s-a abătut asupra civilizației europene”, a transmis istoricul Constantin Geambașu pentru PSnews.ro.