Skip to content
Economie Societate

Comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice a înregistrat venituri în creştere cu 4%

Wall-Street.ro

Veniturile din comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice au crescut cu 4%, la nivelul anului 2017, în timp ce gradul de îndatorare al companiilor din domeniu se situa la peste 80%, iar 31% prezentau un grad de capitalizare negativ, relevă un studiu întocmit de Coface România privind Comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice, scrie agerpres.ro.

Conform cercetării, în perioada de referinţă, peste o treime dintre companii (40%) au efectuat investiţii în anul 2017, înregistrând astfel un raport Capex/Amortizare supra-unitar.

Cu toate acestea, aproape jumătate dintre companiile analizate (46%) au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri, dintre acestea 58% înregistrând o diminuare a rezultatului net.

„Companiile care activează în acest sector de activitate au înregistrat cu rezultat net consolidat de 3,4% în 2017, în scădere faţă de anul precedent cu 0,5%. Din totalul acestor companii, mai mult de jumătate au raportat o scădere a rezultatului net pentru anul 2017, în timp ce 25% dintre acestea au înregistrat o pierdere netă în aceeaşi perioadă, iar 14% dintre acestea au înregistrat o pierdere mai mare de 20%. Doar 22% dintre companiile analizate au înregistrat un profit mai mare de 20%. Investiţiile pentru extinderea activelor fixe au ocupat un loc semnificativ în alegerile companiilor din sectorul analizat în decursul anului 2017. Astfel, eliminând impactul vânzării de active corporale sau ajustării pentru depreciere, ponderea CAPEX în total active a ajuns la 14%, în scădere faţă de anul precedent, când ponderea CAPEX în total active a fost de 18%”, se arată în concluziile studiului Coface România.

În acest context al pieţei de profil, după cum reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS), românii alocă sub 10% din cheltuielile medii lunare ale gospodăriei pentru achiziţia de produse medicale, aparate şi medicamente, această categorie de cheltuieli fiind depăşită de alte trei tipuri de mărfuri nealimentare: tutun, carburant şi îmbrăcăminte.

De asemenea, în privinţa balanţei comerciale a produselor farmaceutice, statistica oficială arată un deficit pe parcursul perioadei analizate (2013 – 2018), ce a atins maximum în anul 2018. Principalii parteneri ai României pentru export, din afara Uniunii Europene (UE), sunt: Rusia, Emiratele Arabe Unite şi Statele Unite ale Americii – acestea trei reprezentând 55% din total.

Studiul Coface România privind Comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice a centralizat datele a 1.662 de companii, care au depus datele financiare pentru anul 2017 şi care au generat o cifră de afaceri consolidată de 28,6 miliarde de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *