Comerțul face un pas în spate la mijlocul verii. Încrederea consumatorilor e în creștere, dar nu și cea a managerilor

Sursa foto: Freepik

Vânzările cu amănuntul au scăzut în iulie față de iunie și dinamica anuală a încetinit consistent, deși se menține la un nivel încă ridicat. Evoluția vine în principal pe fondul scăderii vânzărilor de carburanți, în condițiile majorării accizelor de la 1 iulie. În august, sondajele de specialitate arată o creștere a optimismului în rândul consumatorilor, care nu este împărtășită de managerii din retail. Pe ansamblu, sondajele indică spre o posibilă încetinire a economiei în trimestrul al treilea.

Volumul cifrei de afaceri în comerțul cu amănuntul a scăzut cu 1,8% față de iunie, pe datele ajustate cu sezonalitatea și numărul de zile lucrătoare, arată Statistica.

Vânzările de alimente, băuturi și tutun au scăzut cu 1%, cele de produse nealimentare au crescut cu 0,3%, în timp ce vânzările de carburanți s-au redus cu 9,2%, după o creștere de 3,2% în iunie. Cel mai probabil, șoferii au alimentat în iunie mai mult pentru a preîntâmpina creșterea prețurilor din iulie cauzată de majorarea accizei de către stat.

Față de iulie 2023, vânzările au crescut cu 7,4%, dinamică în încetinire de la cea de 9,4% din iunie. De altfel, datele din iunie au fost și ele revizuite în jos de la 10%.

În termeni anuali, comerțul cu alimente, băuturi și tutun a crescut cu 5%, cel de produse nealimentare cu 12,3%, în timp ce vânzările de combustibili s-au redus cu 0,2%.

„Continuăm să vedem o creștere a vânzărilor retail cu 6,5% în 2024, de la 1,9% în 2023”, arată analistul BCR Eugen Sinca. El remarcă surpriza negativă din iulie, în condițiile în care banca anticipa o creștere anuală de 10%.

„Piața muncii e puternică, cu o creștere rapidă a salariilor reale și un șomaj redus pe primele 7 luni ale anului. Pe de altă parte, crearea de noi locuri de muncă a încetinit în ultimele luni, pe fondul presiunilor pe angajări în industria manufacturieră”, adaugă Sinca.

Salariile au crescut cu 12,5% față de iunie 2023 și cu 7,2% în termeni reali, dacă luăm în calcul inflația. Rata șomajului a crescut în iulie la 5,4%, de la 5,1% în iunie, dar se menține sub nivelul de la finele anului trecut.

Creditul de consum a accelerat puternic în acest an, în condițiile scăderii dobânzilor băncilor la acest tip de împrumuturi și a apetitului populației pentru consum, lucru ce explică accelerarea puternică a vânzărilor de produse nealimentare din ultimul an.

„Relaxarea condițiilor de creditare pentru creditele de consum în al doilea trimestru din 2024 ca urmare a competiției ridicate dintre bănci a crescut adițional activitatea de creditare. Standardele de creditare ar putea fi relaxate suplimentar în trimestrul al treilea, potrivit unui sondaj al BNR”, arată analistul BCR.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: