Comerțul susține 23% din salariații din economie și plătește aproape un milion de pensii din contribuții

Cos de cumparaturi
Sursa foto: Pixabay

Industria de retail (vânzări cu amănuntul) din România este unul dintre cele mai importante sectoare economice, atât ca număr de angajați, cât și din punct de vedere al sumelor cu care contribuie la bugetele pentru pensii și sănătate.

Conform datelor oficiale de la Institutul de Statistică, numărul angajaților din retail era la finalul anului 2022 era de peste 978.000 de persoane, aceștia având a doua mare pondere în totalul numărului de angajați pe domenii, după sectorul industrial. Mai precis, conform cifrelor oficiale, un român din patru lucrează în domeniul retailului.

De altfel, conform datelor de la Registrul Comerțului, dintre cele mai mari zece companii din România cu cei mai mulți angajați, patru sunt din industria de retail. Mai precis, cei mai mari angajatori din țara noastră au cumulat peste 145.000 de angajați, iar 30% dintre aceștia lucrează în retail, conform datelor de la ONRC care arată că patru mari retaileri din România din punct de vedere al angajaților au, cumulat, peste 50.000 de angajați. Vorbim, mai precis, de companii care au minim 10.000 de angajați fiecare, unele dintre ele depășind chiar angajatori din industrie precum Automobile Dacia.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: