Comisia Europeană a desemnat, luni, o echipă de răspuns la extinderea epidemiei de coronavirus, din care fac parte cinci comisari europeni: Janez Lenarčič, care este responsabil de gestionarea crizelor, Stella Kyriakides, responsabilă cu probleme de sănătate, Ylva Johansson, pentru probleme legate de frontieră, Adina Vălean, responsabilă cu mobilitatea și Paolo Gentiloni, pentru aspecte macroeconomice.
Conform unui comunicat al Comisiei Europene, echipa de răspuns va lucra la trei piloni principali: în primul rând, domeniul medical, care acoperă prevenirea și achizițiile de materiale de protecție, informații și previziune. În cadrul acestui pilon, se va lucra în strânsă cooperare cu Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și Agenția Europeană a Medicamentului.
Al doilea pilon acoperă mobilitatea, de la transport la sfaturi de călătorie și întrebări legate de Schengen. Al treilea pilon acoperă economia. Acesta analizează în profunzime diverse sectoare, cum ar fi turismul, transporturile, comerțul.
Situație revoltătoare la Ministerul Sănătății: vaccinuri de milioane de euro, „aruncate la gunoi”
Coaliția de guvernare, pe nisipuri mișcătoare. Ce va duce la ruperea alianței dintre PNL și USR-PLUS
Rotirea cadrelor: USR impune secretar de stat în MAI o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani
Vineri se împlinește un an de la primul caz de coronavirus în România. Ce s-a întâmplat cu primul român infectat cu noul virus
Ședință cu scântei la Consiliul General. Suspendarea PUZ-urilor de sector, test pentru majoritatea din Consiliu
Comisia Europeană a lansat și o pagină web dedicată COVID-19. Site-ul oferă informații din punct de vedere medical, al protecției civile, aspecte legate de mobilitate, economie și statistici, precum și link-uri către site-urile web dedicate ale statelor membre, cele mai recente studii și alte informații relevantescrie g4media.ro.
În plus, Comisia a lansat o procedură accelerată de achiziție pentru echipamente individuale de protecție, împreună cu 20 de state membre, cu invitații de participare la licitații către o serie de companii selectate identificate printr-o analiză de piață. În acest fel va fi facilitat accesul necesar și echitabil la echipamentele de protecție individuală pentru statele membre. Semnarea contractului ar trebui finalizată la începutul lunii aprilie, cel mai devreme, potrivit sursei citate.
Marți, vicepreședintele Comisiei Europene Vera Jourová se va întâlni cu reprezentanții platformelor online pentru a discuta problema dezinformării în contextul epidemiei COVID-19.