Skip to content
Politică

Comisarul european Corina Crețu face lumină: despre trecerea la PRO România și mizele atacurilor din PSD EXCLUSIV INTERVIU

Inquam Photos / George Călin

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, în exclusivitate pentru PSnews.ro, a făcut o serie de precizări referitoare, atât la o viitoare candidatură la alegerile europarlamentare pe lista Pro România, cât și la acuzațiile lansate la adresa sa chiar de către unii colegi din Partidul Social Democrat (PSD).

Concret: oficialul european a ținut să sublinieze că încă nu a luat o decizie referitoare la o eventuală candidatură a sa pe lista PRO România la alegerile din 2019, și implicit la o demisie a sa din PSD, iar un răspuns tranșant în privința acestui aspect îl va oferi la începutul anului viitor.

Mai mult: Corina Crețu nu a exclus și posibilitatea ca aceasta să nu mai candideze la europarlamentare.


Sigur că m-am întâlnit cu domnul Victor Ponta, știți foarte bine că dânsul este cel care m-a propus să fiu comisar european printr-o înțelegere pe care a avut-o cu domnul președinte Juncker. Îi mulțumesc pentru aprecierile dânsului de-a lungul timpului, mai ales în ultimul an – în care toate eforturile mele de a ajuta România nu au fost recunoscute de oficiali, dar pe acre le voi face oricum în continuare pentru că le fac pentru români. Într-adevăr am discutat și această posibilitate. I-am spus și dânsului, așa cum am spus și presei, că voi lua o hotărâre la începutul anului viitor în legătură cu viitorul meu, dacă voi mai candida, unde, cum. Nu am luat încă o decizie, dar îi mulțumesc pentru aprecieri, pentru gândurile bune, pentru faptul că într-un context în care partidul căruia i-am dedicat mai mult de 20 și ceva de ani din viața mea mă atacă într-un mod în care liderii nu se delimitează. După cum știți, am rugat-o pe doamna prim-ministru să ne spună dacă și dânsa împărtășește această opinie. Nu am primit nimic. Nu contează ce îmi spune în particular, important este care este poziția liderilor PSD în public, pe care o vedeți și dvs.

Un răspuns tranșant îl voi da la începutul anului viitor, dacă voi candida, în primul rând. Există și posibilitatea – nu suntem făcuți parlamentari europeni pe viață. Pe de altă parte și eu înțeleg argumentele multora din jurul meu care mă susțin să candidez. După 11 ani la Bruxelles, știți foarte bine că este foarte greu să îți faci relații, să cunoști mecanismele, și în Parlamentul European am fost 8 ani, Comisia Europeană, am avut un portofoliu foarte greu care m-a învățat foarte multe. Și eu mă gândesc că această experiență nu ar merita să fie irosită doar pentru că unor domni și doamne de la PSD nu le mai place de mine”, a declarat Corina Crețu pentru PSnews.ro.

Chestionată și în legătură cu relația pe care aceasta o mai are cu europarlamentarii PSD, comisarul european pentru politică regională s-a declarat ”șocată” de faptul că, deși în public se înțelege foarte bine cu toată lumea, ulterior ”se trezește că este jignită”.

Totodată, Corina Crețu a vorbit, în exclusivitate pentru PSnews.ro, și despre motivele care au stat la baza erodării relației dintre aceasta și colegii PSD.

Am o relație foarte bună cu toată lumea. Pentru mine asta este șocant, faptul că în public cu toată lumea sunt foarte bine, după care mă trezesc că sunt jignită. Ați văzut și dvs, am fost la Ziua Națională, hodoronc-tronc că mint prin omisiune, de ce mint, cum, fără argumente. E o încercare clară de discreditare a acestui mandat al meu și o încercare de a ascunde nerealizările, din păcate, prin atacarea mea personală. Indiferent cât facem noi la Comisia Europeană, cât fac președinții de consilii județene, primarii, cu toată bunăvoința lor, dacă nu se depun proiecte mari, sumele nu pot fi absorbite. De aici a început. N-am nimic personal și nici dânșii nu cred că au ceva personal. Pe dânșii au început să îi deranjeze faptul că – așa cum le-am spus încă de la început – voi ieși și public, pentru că mi se pare că toate discuțiile pe care le-am avut în particular nu au dus la nimic. Iată că ne aflăm la sfârșitul anului, vom pierde milioane de euro, așteptăm proiecte mari.

În primul rând, pe infrastructura de transport a fost discuția. După aceea a fost acea divergență legată de studiul de fezabilitate. Eu m-am simțit datoare să spun că este vorba de 1.8 milioane de euro și nu de 250 de mil de euro, așa cum se spusese. Diferența este enormă. Una este să greșești cu câteva zeci de mii de euro și alta este să spui o asemenea enormitate. Cu 250 de milioane de euro poți să faci chiar un spital. Această idee că cineva fură din banii României mă deranjează foarte tare pentru că știu foarte clar care sunt eforturile mele și ale echipei mele. În primul rând, pentru echipa mea. Am experți care aproape că s-au mutat în România. Sunt acolo aproape în fiecare săptămână. Sunt sute de schimburi, conferințe de presă bilaterale de la Bruxelles la București, schimburi între experți și totuși lucrurile se mișcă atât de greu. este datoria mea ca și comisar să trag aceste semnale de alarmă. Asta fac în fiecare țară, doar că oamenii recunosc, îmbunătățesc lucrurile acolo unde este nevoie, nu sunt atacată personal nicăieri pentru faptul că prezentăm analizele noastre, așa cum sunt ele”, a adăugat aceasta.

Nu în ultimul rând, confruntată cu afirmația făcută de Olguța Vasilescu, potrivit căreia oficialul european nu ar mai fi membru PSD, Corina Crețu a dezmințit susținând că aceasta, printr-o scrisoare, și-a anunțat demisia din funcția de vicepreședinte al PSD, dar a rămas simplu membru. De altfel, oficial european a subliniat că aceasta face parte dintre cei 8 comisari europeni nominalizați de familia social-democrată europeană în negocierile cu PPE.

”În primul rând, eu am lucrat la ziarul partidului din 1990. Nu am fost membru atunci. După care am fost la președinție. Practic, m-am înscris în partid în 1996, dar de la 22 de ani lucrez pentru acest partid. În momentul în care am devenit comisar european, nu am mai avut dreptul să dețin funcții executive. Deci mi-am dat demisia doar din funcția de vicepreședinte al partidului. Știți foarte bine că fusesem aleasă la Congres vicepreședinte al partidului. Vă rog să îi rugați pe cei de la partid să vă ofere, dacă mai au în arhivă, scrisoarea mea către președintele partidului de atunci, domnul Victor Ponta, în care îi mulțumesc pentru nominalizarea mea ca și comisar, le mulțumesc tuturor colegilor din PSD pentru munca mea de atâția ani și pentru faptul că mă votaseră la Congres vicepreședinte și acolo am scris explicit că rămân simplu membru de partid. Orientarea mea rămâne aceeași, social-democrată, europeană. Eu sunt membru PSD, dacă nu m-au exclus. N-am auzit să mă fi exclus cineva din PSD. Imediat după nominalizarea mea, a fost undeva în noiembrie, practic în următoarele 2 săptămâni eu am trimis această scrisoare. Această scrisoare există, este scrisă de mine, semnată de mine, în care le spun că, din păcate, sunt obligată să îmi dau demisia din funcția de vicepreședinte al partidului. De altfel, eu sunt la Lisabona acum, merg la Congresul PES, deci eu sunt invitată pentru că fac parte dintre cei 8 comisari europeni nominalizați de familia social-democrată europeană în negocierile cu PPE care au avut loc atunci.

Sunt comisar nominalizat de familia social-democrată. PES a negociat atunci cu PPE și au ajuns la o formulă în acre să aibă, potrivit rezultatelor, din 28 de comisari europeni, 8 socialiști, 4 liberali, iar eu peste tot figurez ca fiind nominalizată de familia PES pentru că la ora aceea Guvernul era condus de un social-democrat, domnul Victor Ponta, acre a și negociat numirea mea la ca și comisar european. Mă deranjează foarte tare aceste acuzații cum că eu nu sunt loială partidului care m-a pus și m-a trimis aici. Eu sunt de 11 ani la Bruxelles și puteți vedea și dvs unde erau acum 11 ani cei care spun că ei m-au pus și m-au trimis acolo la Bruxelles. Eu am dat un examen, am avut o audiere în Parlamentul European, care probabil vă aduceți aminte cât de grea a fost – de 4 ore. Sigur că este și meritul partidului, dar cred că am făcut eforturi reciproce pentru ca partidul să ajungă aici. Când am fost prima pe listă, partidul a luat 16 locuri din 32, deci poate că undeva a fost și aportul meu ca fiind șef de listă. Sigur, și al domnului prim-ministru Ponta, pentru că atunci era considerat un prim-ministru foarte bun”,a conchis aceasta.

1 comentariu la “Comisarul european Corina Crețu face lumină: despre trecerea la PRO România și mizele atacurilor din PSD EXCLUSIV INTERVIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *