Comisarul european pentru agricultură cere prelungirea restricţiilor la importurile de cereale din Ucraina

Cereale Ucraina
Sursa foto: Twitter

Interzicerea temporară a vânzărilor de cereale ucrainene scutite de taxe vamale ar trebui prelungită până la finalul anului, a spus, joi, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, declaraţie care contrazice politica Executivului comunitar, relatează Euronews, potrivit Agerpres.

În 2 mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie urmează să expire pe 15 septembrie.

După ce invazia rusească a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră, mari cantităţi din cerealele ţării – care sunt mai ieftine decât recoltele UE – au rămas în Europa Centrală şi de Est (CEE), din cauza blocajelor logistice, afectând preţurile şi vânzările pentru fermierii locali.

Săptămâna trecută, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că ţara sa se opune cu fermitate oricăror restricţii la importurile de cereale impuse de ţările vecine, după ce vor expira restricţiile UE, în 15 septembrie.

Alte state membre UE, cum ar fi Germania şi Franţa, şi-au exprimat îngrijorarea privind impactul restricţiilor asupra integrităţii pieţei unice europene.

Comisia Europeană, care a negociat acordul în încercarea de a preveni măsuri de retorsiune necoordonate din partea statelor membre din Europa de Est, a insistat că se va renunţa la interdicţie pe 15 septembrie şi apoi eforturile vor viza îmbunătăţirea capacităţii de transport şi depozitare, precum şi a infrastructurii.

Dar joi Wojciechowski, care este polonez, a contrazis politica Executivului comunitar şi a sprijinit explicit prelungirea interdicţiei până la finalul anului.

„Observaţia mea este că această interdicţie locală funcţionează bine, au fost oprite importurile directe către aceste cinci state, dar am văzut şi consecinţe negative, în general, pentru piaţa UE, deoarece importurile au continuat către alte ţări care au nevoie de cereale ucrainene, cum ar fi Spania, Italia şi Ţările de Jos”, le-a spus Wojciechowski parlamentarilor europeni.

Acesta a adăugat: „Ne putem aştepta – aceasta este observaţia mea – ca în cazul în care interdicţia nu va fi prelungită să avem aceeaşi problemă pe care am avut-o înainte în cazul celor cinci ţări”.

Deschiderea completă a pieţei sau închiderea ei reprezintă „extreme diferite” şi a sugerat în schimb o a treia opţiune posibilă, în care să fie menţinută interdicţia temporară, dar să fie acordat sprijin financiar suplimentar pentru a susţine transportul.

Conform comisarului, doar 2% – 3% din cerealele ucrainene sunt transportate către ţări din afara UE, inclusiv în Africa, deoarece costurile de transport sunt prea ridicate, astfel încât operaţiunea „nu este viabilă economic”. În consecinţă, majoritatea cerealelor rămân pe piaţa europeană.

„Aceasta este principala barieră: transportul nu funcţionează bine”, a declarat Wojciechowski.

Acesta a prezentat un nou program de subvenţii pentru a ajuta firmele din Ucraina să-şi aducă vapoarele cu cereale spre porturile UE şi să le vândă pe plan global. Subvenţiile ar trebui să fie în valoare de 20 – 30 euro pe tona de cereale, în funcţie de destinaţia finală. Astfel ar rezulta un program de 600 milioane de euro, plătit din bugetul UE, pentru a facilita transportul a 20 milioane de tone până la finalul anului, a explicat oficialul.

Comisarul a subliniat că planul este „propunerea sa personală”, dar l-a discutat pe plan intern cu colegii săi şi cu reprezentanţii Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei, dar şi ai Ucrainei.

„Cred că este cea mai bună soluţie şi sper că întreaga Comisie Europeană să-l analizeze şi să-l aprobe. Problema este dificilă şi trebuie să acţionăm în spiritul solidarităţii cu fermierii, cu statele membre afectate de situaţie, dar şi cu Ucraina”, a mai spus comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: