Skip to content
Europa

Comisarul european pentru comerţ Phil Hogan a demisionat ca urmare a controversei legate de vizita sa în Irlanda

news.ro

Comisarul european pentru comerţ Phil Hogan a demisionat miercuri seară ca urmare a controversei legate de vizita sa în Irlanda şi de faptul că nu a respectat regulile sanitare impuse în contextul pandemiei.

În această seară mi-am depus la preşedintele CE Ursula von der Leyen demisia din calitatea de comisar european pentru comerţ. Devenea tot mai clar că controversa referitoare la vizita mea recentă în Irlanda mă distrăgea de la munca mea în calitate de comisar european şi mi-ar fi subminat activitatea în lunile importante care urmează”, afirmă Hogan într-o declaraţie.

El afirmă că regretă profund faptul că această călătorie a sa în Irlanda a provocat atâta îngrijorare şi supărare.

Am încercat întotdeauna să mă conformez tuturor reglementărilor relevante referitoare la COVID-19 în Irlanda”, afirmă Hogan, care cere scuze poporului irlandez pentru greşelile făcute în timpul vizitei

Comisarul Phil Hogan şi-a depus demisia. Îi respect decizia. Îi sunt foarte recunoscătoare pentru munca sa neobosită în calitate de comisar al comerţului de la începutul mandatului şi pentru mandatul de succes în calitate de comisar pentru agricultură în precedentul Colegiu. A fost un membru valoros şi respctat al Colegiului”, se arată într-o declaraţie a preşedintelui Comisiei europene Ursula von der Leyen.

Demisia sa a fost salutată şi de liderii partidelor de guvernământ din Irlanda, care au apreciat că este o evoluţie corectă, date fiind circumstanţele, conform The Guardian, care precizează ca aceştia ceruseră ca Hogan să demisioneze sau să fie eliberat din funcţie pentru încălcarea reglementărilor impuse în contextul pandemiei.

Scandalul a izbucnit  după ce comisarul a participat la un dineu cu 80 de persoane, inclusiv politicieni şi un judecător al Curţii supreme, organizat la un club de golf în 19 august, în Clifden, încălcând astfel regulile sanitare. Mai mulţi participanţi au demisionat din funcţii, inclusiv ministrul irlandez al Agriculturii. De asemenea, Poliţia a declanşat o anchetă în acest caz, informează news.ro.

De asemenea, PhilHogan a susţinut că a sosit în Irlanda în 31 iulie şi a mers la locuinţa sa temporară din Kildare, înainte de a fi internat în 5 august, într-un spital din Dublin, unde a fost testat negativ pentru Covid-19, fiind externat în 7 august.

El a revenit în Kildare, care era în carantină din cauza creşterii cazurilor de infectare cu noul coronavirus şi în următoarele două săptămâni a vizitat Limerick, Roscommon, Kilkenny şi Galway înainte de a reveni la Bruxelles.

Oricum, venind din Belgia, zonă considerată de risc, regulile impuneau ca el să rămână în izolare, chiar şi după un test negativ.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *