Skip to content
Economie

Comisarul european pentru transporturi anunță o nouă alianță industrială care va ajuta sectorul în tranziția către combustibili regenerabili și cu emisii reduse de CO2

European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Prin intermediul unei consultări lansate ieri, Comisia Europeană invită industria, autoritățile publice, societatea civilă și orice alți actori implicați să își prezinte opiniile cu privire la înființarea unei noi alianțe industriale axate pe stimularea aprovizionării cu combustibili gazoși și lichizi regenerabili și cu emisii reduse de dioxid de carbon, la prețuri accesibile.

Toate mijloacele de transport trebuie să aibă un acces mai ușor la combustibili regenerabili și cu emisii reduse de dioxid de carbon, cu accent pe sectorul aviației și pe cel al transportului pe apă, prin completarea propunerilor legislative ReFuelEU Aviation și FuelEU Maritime prezentate în cadrul pachetului „Fit-for-55″ la începutul acestui an.

Astăzi, începem să construim o nouă alianță industrială care va ajuta sectorul transporturilor să facă tranziția către o nouă bază energetică. Dorim să aliniem întregul lanț valoric industrial pentru a stimula producția, distribuția și utilizarea combustibililor regenerabili și cu emisii reduse de dioxid de carbon în transporturi. Adoptarea accelerată a acestor carburanți este fundamentală în demersul nostru de decarbonizare a transporturilor, în special în sectorul aviației și al transportului pe apă. Îi invit pe toți cei interesați să se alăture eforturilor noastre. Prin această inițiativă, continuăm să ne îndeplinim angajamentele asumate în cadrul strategiei Comisiei privind mobilitatea durabilă și inteligentă și al programului european Green Deal”, a declarat comisarul Adina Vălean, responsabil pentru mobilitate și transporturi.

Baza industrială a UE trebuie să dezvolte noi capacități de aprovizionare, capacități de producție, rețele de depozitare și de distribuție – toate acestea într-o perioadă foarte scurtă. Bazându-se pe experiența altor alianțe industriale la nivelul UE, această nouă alianță va permite tuturor actorilor-cheie – de la aprovizionare la utilizatori finali și furnizori de tehnologie – să stabilească noi relații de afaceri, să lanseze proiecte comune, să reducă riscul investițiilor și, împreună, să abordeze deficiențele pieței. Toate întreprinderile și celelalte părți interesate de alianță, inclusiv cele ale partenerilor comerciali mondiali ai UE, sunt invitate să contribuie la procesul de co-creare prin intermediul consultării disponibile aici până la 30 noiembrie. Pe baza rezultatelor acestui sondaj, Comisia va continua să pregătească lansarea alianței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *