Skip to content
Politică

Comisia de la Veneția ne cere să păstrăm rolul președintelui în procedura procurorilor. Fără secția magistraților

www.dcnews.ro

Comisia de la Veneția ne cere să păstrăm rolul președintelui în procedura procurorilor și să renunțăm la proiectul privind înființarea secției speciale pentru anchetarea magistraților.

Comisia de la Veneția a publicat vineri raportul preliminar privind legile justiției din România, cu o serie de recomandări pentru autorități, principala fiind aceea de a menține rolul președintelui și al CSM în procedura de numire și revocare a procurorilor șefi DNA și DIICOT și a Procurorului General, relatează Hotnews.

Amintim că președintele României nu a fost scos din procedura de numire și revocare a procurorilor de rang înalt, însă poate refuza numirea înaintată de ministrul Justiției o singură dată, motivat. CSM are rol consultativ în procedură, atât în prezent cât și în forma nouă a Legii 303/2004 privind Statutul magistraților. În plus, în privința revocării, Curtea Constituțională a precizat, in decizia luată în cazul revocării procurorului-șef al DNA Laura Codruța Kovesi, că președintele este obligat să semneze decretul de revocare propus de ministrul Justiției.

Recomandările Comisiei de la Veneția vizează în principal modificările aduse Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor.

Găsiți AICI mai multe detalii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *