Skip to content
Politică

Comisia de Muncă a Senatului a respins majorarea cu 20% a alocațiilor, adoptată OUG de Guvern. Dacă decizia rămâne definitivă, rămâne în vigoare legea privind dublarea alocațiilor

" "

Comisia de Muncă a Senatului a respins marți ordonanța de urgență a guvernului care prevede majorarea cu 20% a alocațiilor pentru copii începând cu luna august, iar în cazul în care această decizie va fi păstrată și de plenul Senatului, OUG-ul va fi transmis Camerei Deputaților, forul decizional.

În cazul în care ordonanţa va fi respinsă definitiv va rămâne în vigoare legea privind dublarea alocaţiilor, adoptată la finalul anului trecut de Parlament.

" "
" "

Senatorii care au respins ordonanța de urgență au fost cei de la PSD. Senatorii de la USR şi UDMR s-au abiținut, iar PNL a votat împotriva respingerii.

Actul normativ urmează să intre în dezbaterea plenului, ședința fiind programată pentru marţi la ora 14:00.

Ordonanţa pentru alocaţiile a primit luni, în Biroul permanent al Senatului, un termen pentru aviz şi raport din partea comisiilor permanente pentru marţi. Dacă colegii vor întocmi acest raport mâine (marţi – n.r.), ea va putea intra chiar mâine pe ordinea de zi a plenului Senatului, pentru că, de la ora 14,00, va avea loc o şedinţă”, a spus luni președintele Senatului, Robert Cazanciuc.

El a susţinut, duminică, înt-o conferinţă de presă, că această OUG „nu este de modificat”, ci una „de respins”, „pentru că, pur şi simplu, nu numai că sfidează Parlamentul României, dar sfidează bunul simţ”.

Camera Deputaților a aprobat pe 18 decembrie 2019, în calitate de for decizional, cu 179 voturi ”pentru” și 29 abțineri, propunerea PSD de dublare a alocațiilor pentru copii de la 150 la 300 de lei pe lună. Deputații PNL nu au votat nici ”pentru”, nici ”împotrivă”. Ei și-au scos cartelele din aparatele de vot.

Ulterior, în ianuarie 2020, guvernul condus de Ludovic Orban a amânat până în luna august a acestui an intrarea în vigoare a legii, prin OUG 2/2020.

Pe 3 iunie, însă Camera Deputaţilor a respins Ordonanţa de urgenţă 2/2020 cu 209 voturi ”pentru”, 3 voturi ”împotrivă și 98 de abțineri, dar guvernul a atacat la CCR actul normativ.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *