Skip to content
Politică

Comisia de Prognoză majorează PIB-ul după cum îi cere Guvernul

Deficitul bugetar scăpat de sub control în primele 6 luni ale acestui an a primit un nou spaţiu de creştere prin modificarea PIB-ului estimat de Comisia de Prognoză.

Noua estimare pentru PIB-ul pe 2018 este de 945 mld. lei, faţă de estimarea de 909 mld. lei pe care s-a construit bugetul actual.

În consecinţă, ponderea deficitului bugetar în PIB a scăzut, astfel premierul Dăncilă a prezentat o cifră de 1,3%, care permite o încadrare mai uşoară în limita de 3% din PIB a deficitului bugetar, faţă de cifra de 1,6% prezentată de Ministerul Finanţelor la execuţia bugetară la 6 luni.

Datele au fost prezentate la sfârşitul săptămânii trecute, odată cu prezentarea primei rectificări bugetare pe anul 2018, scrie Ziarul Financiar. Comisia de Prognoză a actualizat prognoza de creştere economică de anul acesta la 5,5%, cu un PIB de 945 mld. lei.

Prognoza de toamnă, pe care s-a bazat construcţia bugetului, era de o creştere a PIB-ului tot de 5,5%, dar o valoare absolută a acestuia de 909 mld. lei. Diferenţa este dată de deflatorul PIB, adică evoluţia preţurilor pe baza cărora se calculează Produsul Intern Brut. În prognoza de toamnă deflatorul era de 2,1%, iar în actualizarea din iulie 2018, deflatorul este de 4,3%.

Citește mai mult: obiectiv.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *