Skip to content
Economie Politică

Comisia de Prognoză nu va distribui doar resursele, dar va controla și Fiscul. Cine trage sforile comisiei

Digi 24
" "

PSNews a arătat, încă de la începutul anului, cum Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a căpătat, începând cu 2019, un rol -cheie în economia românească, devenind principala instituție prin care guvernarea PSD va distribui resursele.

Dacă până acum CNSP a fost un simplu institut de cercetare, care s-a ocupat de strategii, cercetare statistică și prognoze, prin atribuțiile ce i se conferă în deja infama OUG 114/2018 Comisia se transformă într-un adevărat ordonator de credite, cu responsabilități pe măsură.

" "

Potrivit strategiei de conducere a PSD, OUG prevede că atât granturile oferite de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI), în valoare de 20 de miliarde euro, pe timp de 20 de ani, cât și finanțările din Programul stațiuni balneare, se vor derula prin intermediul CNSP.

Astfel, guvernarea PSD poate controla distribuirea unor importante resurse financiare prin intermediul unei instituții, CNSP, a cărei conducere este numită politic și aflată sub influența directă a intereselor de partid.

Dar iată că Fiscul va primi de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) și liste cu firme și domenii cu risc fiscal pe care va trebui să le controleze, urmând ca modalitatea de preluare și stabilirea acțiunilor de control să fie realizate de ANAF.

Însă Fiscul va trebui să comunice către CNSP motivele pentru care, eventual, unele dintre propunerile Comisiei nu au fost preluate, stabilește un acord semnat de Fisc cu CNSP.

Astfel, ANAF, condusă de la începutul lunii ianuarie de Mihaela Triculescu, susținută pentru această funcție, potrivit presei, de consilierul guvernamental Darius Vâlcov, va urma obiective de control trasate de Comisia de Prognoză și va da explicații acesteia când nu le respectă.

Comisia de Prognoză este în subordinea Secretariatului General al Guvernului, unde unul dintre principalii lideri decizionali este consilierul economic al premierului, Darius Vâlcov, arată Profit.ro.

În urmă cu un an, Comisia Națională de Prognoză a fost trecută de Guvern din subordinea Ministerului de Finanțe în cea a SGG.

Fiscul va fi astfel, practic, subordonat unei alte structuri pe probleme care țin de analiza de risc, firme și domenii economice controlate, situație care ar putea conduce la blocaje, mai ales că ANAF este o agenție cu peste 20.000 de angajați, în care lucrurile se schimbă greu.

Pe de altă parte, subordonarea ANAF pe aceste aspecte unei comisii aflate în coordonarea SGG și, implicit, a consilierului guvernamental Darius Vâlcov ar putea însemna că ANAF va pune cu mai mult zel în practică ideile vehiculate de acesta, cum ar fi controlul mult mai strict al multinaționalelor, în contextul în care Guvernul are nevoie foarte mare de bani la buget pentru măririle de salarii și pensii promise in programul de guvernare.

Comisia de Prognoză este, din acest motiv, preferată și pentru implementarea unor alte proiecte importante, precum Fondul Suveran de Investiții.

În document, cooperarea este argumentată prin încercarea de a reduce economia ascunsă și evaziunea fiscală.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, ponderea economiei neobservate în PIB (economia ascunsă de bunuri și servicii care nu contribuie la buget) a crescut la 22,8% în anul 2016, de la 20,5% în anul 2015, continuând să se mențină la peste 21% în anii 2017 și 2018.

Aceasta înseamnă că aproximativ 160-180 miliarde lei reprezintă valoarea adăugată brută care nu este fiscalizată, ceea ce înseamnă un minimum de peste 50 miliarde lei mai puțin la bugetul general consolidat.

Pentru a face rost de fondurile necesare Programului de guvernare, ANAF își propune să-și îmbunătățească analiza de risc, în scopul stabilirii priorităților în activitatea de verificare și control.

Puteți citi mai multe AICI.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *