Skip to content
Economie Politică

Comisia economică a Senatului, intervenție în cazul ROBOR. Ce a solicitat BNR și Ministerului de Finanțe

evz.ro

Scopul inițial pentru care ROBOR-ul a fost introdus în formula de calcul a ratelor, prin Ordonanța de urgență nr. 50 din 9 iunie 2010 privind contractele de credit pentru consumatori, a fost deturnat, fiind calculat ca medie a unor cotații stabilite netransparent, și nu ca medie a tranzacțiilor reale din piață, se arată în comunicatul de presă dat joi publicității de de Comisia economică, industrii și servicii a Senatului, condusă de senatorul ALDE Daniel Zamfir.

Concluzia a fost conturată în urma audierilor desfășurate în cadrul anchetei parlamentare derulate de către Comisia economică, industrii şi servicii, privind investigaţia efectuată de Consiliul Concurenţei, închisă în anul 2013 şi având ca obiect o eventuală manipulară a indicelui ROBOR.

Prin urmare, Comisia solicită atât Ministerului Finanțelor Publice cât și Băncii Naționale a României să urgenteze identificarea unei soluții astfel încât ratele dobanzilor la creditele acordate în lei să fie corect calculate.

Concret, Comisia economică, industrii și servicii solicită fie transparentizarea completă a modului de calcul astfel încât să se elimine orice suspiciune de manipulare sau de înțelegere de tip cartelar între cele 10 bănci participante la proctedura de Fixing, fie decuplarea indicelui ROBOR de la formula de calcul a ratelor, și înlocuirea acestuia, prin preluarea bunelor practici europene, cu un indice care să reflecte media tranzacțiilor reale din piață și nu media cotațiilor.

În plus, dat fiind volumul extrem de redus al tranzacțiilor pe piața monetară interbancară la perioadele de 3 si 6 luni, precum și faptul că soldul creditelor in lei este semnificativ mai mare decât sumele la care băncile sunt obligate la o cotatie fermă prin Regulamentul BNR de stabilire a Robid-Robor, Comisia solicită amendarea Regulamentului de funcționare a Robid-Robor astfel încât diferența dintre dobânda Robid si cea Robor să fie minimă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *