Skip to content
Economie

Comisia Europeană a aprobat prelungirea implementării programului IMM INVEST ROMÂNIA și a subprogramului AGRO IMM INVEST

Comisia Europeană a aprobat solicitarea Guvernului României de a prelungi implementarea programului IMM INVEST ROMÂNIA și a subprogramului AGRO IMM INVEST, de la 1 iulie 2021 până la data de 31 decembrie 2021 precum și majorarea plafoanelor schemei de ajutor de stat de la 800.000 euro la 1.800.000 de euro pentru fiecare întreprindere.

Impactul benefic asupra economiei, precum și interesul IMM-rilor de a accesa în continuare credite cu garanţii de stat, au determinat oficialii Ministerului Finanțelor să solicite Comisiei Europene, în baza Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat, prelungirea programului IMM INVEST ROMÂNIA și a subprogramului AGRO IMM INVEST, până la data de 31 decembrie 2021. Schema de ajutor de stat prin care sunt subvenționate programele, se suportă din bugetul de stat, prin Ministerul Finanțelor.

Programul a fost aprobat și cu câteva îmbunătățiri notabile. În primul rând plafoanele schemei de ajutor de stat au fost majorate de la 100.000 euro la 225.000 de euro pentru companiile care realizează producție primară de produse agricole, de la 120.000 euro la 270.000 de euro pentru companiile din sectorul pescuitului și acvaculturii și de la 800.000 euro la 1.800.000 de euro pentru fiecare întreprindere. O altă măsură o reprezintă dimensionarea cuantumului împrumuturilor în funcție de necesarul de lichidități și de dimensiunea întreprinderii, respectiv 18 luni în cazul IMM-urilor sau 12 luni în cazul întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medi. Concomitent a fost extins termenul plații ajutorului de stat, sub formă de grant reprezentând valoarea cumulată a comisionului de risc, a comisionului de administrare şi a dobânzilor până la data de 31 decembrie 2022. Se estimează că de facilitățile aduse prin IMM INVEST, în doar doi ani de funcționare, în perioada aprilie 2020 – decembrie 2021, vor beneficia aproximativ 58.000 de IMM-uri.

 “Evoluția climatului economic ne determină în permanență să recalibrăm și să ajustăm cu maximă atenție, măsurile de susținere a IMM-urilor, pentru a veni cu cele mai potrivite scheme de garantare. Măsurile din programul de guvernare implementate de către FNGCIMM: IMM INVEST, care susține accesul la capital financiar cu un plafon de garantare de 11 mld lei; Agro IMM Invest care permite accesul fermierilor la capital financiar, cu un plafon de garantare 4 mld lei; IMM Factor care reprezintă schema de garantare de către stat a creditului comercial; IMM Leasing, Noua Casă; OUG 37 amânarea ratelor și Fondul de capital de risc pentru reziliență economică , reprezintă  instrumente de susținere anticiclice, care  oferă soluții de finantare optime pentru IMM-uri, prin angrenarea și stimularea sistemului financiar- bancar de a  finanța economiei”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *