Skip to content
Economie

Comisia Europeană a aprobat prima cerere de plată din PNRR: România va primi încă 2,6 miliarde de euro

Comisia Europeană a aprobat joi, 15 septembrie, prima cerere de plată făcută de Romănia în cadrul PNRR, după ce a analizat și a constatat că țara noastră a îndeplinit cele 21 de jaloane și ținte asumate în acest sens. România ar urma să primească 2,6 miliarde euro, din care 1,8 miliarde euro sub formă de granturi și 0,8 miliarde euro sub formă de împrumuturi.

Prima cerere de pComisia Europeanălată vizează 21 de jaloane care trebuiau îndeplinite până la 31 decembrie 2021

La data de 31 mai 2022, România a prezentat Comisiei o cerere de plată bazată pe atingerea celor 21 de jaloane și ținte selectate din Decizia de punere în aplicare a Consiliuluipentru prima tranșă.

Acestea vizează reforme privind transportul durabil, decarbonizarea, siguranța rutieră, piața energiei electrice, înlocuirea cărbunelui din mixul energetic, îmbunătățirea proceselor de administrare fiscală, intensificarea luptei împotriva corupției, reforma sistemului de învățământ obligatoriu pentru prevenirea și reducerea părăsirii timpurii a școlii și sistemul de audit și control al României pentru punerea în aplicare a Mecanismului de redresare și reziliență.

În cererea lor, autoritățile române au furnizat dovezi detaliate și cuprinzătoare care demonstrează îndeplinirea celor 21 de jaloane intermediare. Comisia a analizat în detaliu aceste informații înainte de a prezenta evaluarea preliminară pozitivă a cererii de plată.

România a încasat deja 3,79 miliarde de euro din PNRR

Planul Național de Redresare și Reziliență al României include o gamă largă de măsuri de investiții și de reformă, grupate în cadrul a 15 componente tematice.

Acesta se ridică la 29,2 miliarde euro sub formă de granturi și împrumuturi, din care 13 % (3,7 miliarde euro) au fost deja plătite României cu titlu de prefinanțare.

Plățile din cadrul MRR se bazează pe performanță și depind de punerea în aplicare de către statele membre a investițiilor și a reformelor prezentate în planurile lor de redresare și reziliență.

Când va primi România cele 2,6 miliarde de euro

Comisia Europeană a transmis Comitetului economic și financiar (CEF) evaluarea sa preliminară pozitivă cu privire la îndeplinirea de către România a etapelor necesare pentru această plată, solicitându-i avizul.

Comisia urmează să țină cont de avizul CEF, care va fi emis în termen de cel mult patru săptămâni.

În urma avizului CEF, Comisia va adopta decizia finală privind plata contribuției financiare, în conformitate cu procedura de examinare, prin intermediul unui comitet de comitologie. În urma adoptării deciziei de către Comisie, plata în favoarea României ar urma să fie efectuată.

Comisia va evalua cererile de plată suplimentare din partea României în funcție de îndeplinirea jaloanelor și a țintelor prezentate în decizia de punere în aplicare a Consiliului, reflectând progresele înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a investițiilor și a reformelor.

Sumele plătite statelor membre sunt publicate în Tabloul de bord privind redresarea și reziliența, care arată progresele înregistrate în punerea în aplicare a planurilor naționale de redresare și reziliență în mod transparent.

Cristian Ghinea: Guvernul ar fi trebuit să obțină ok-ul Comisiei Europene încă din iulie

Drept reacție la anunțul Comisiei Europene, Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Fondurilor Europene care a negociat PNRR cu Executivul European, a precizat pe contul său de Facebook de ce acest aviz a venit cu întârziere.

„Guvernul român a obținut astăzi acordul pentru prima tranșă de bani din PNRR, 2,6 miliarde euro, pentru care a depus cerere în mai și pe care ar fi trebuit să obțină ok-ul Comisiei în iulie.

În iulie, Comisia a prelungit termenul de analiză a cererii de plată pentru că nu erau îndeplinite corespunzător toate jaloanele necesare.

Singurii bani care intraseră în țară din PNRR până acum erau cele 3,8 miliarde de euro, prefinanțarea pe care am primit-o anul trecut, atunci când a fost aprobat PNRR-ul României.

Cererea din mai 2022 acoperea jaloanele care aveau ca termen de finalizare decembrie 2021. Este vorba despre ceea ce am numit atunci jaloanede pregătire ale șantierului, adică cele mai simplu de îndeplinit. Între timp, șantierul trenează, la licitațiile de infrastructură se acumulează întârzieri, reformele sunt ocolite.

Pensiile speciale trebuie reformate în această toamnă, dar Marcel Boloș face declarații confuze despre cum nu se mai face reforma și aruncă vina pe ”coaliție”. Suntem în întârziere și cu jaloanele din trimestrele 1 și 2 din 2022, cele pe baza cărora guvernul vrea să depună o a doua cerere de plată în octombrie. Sunteți în întârziere, puneți mâna la muncă!”, a spus Ghinea.

Articolul integral aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *