Skip to content
Economie

Comisia Europeană a redus prognoza de creștere a economiei românești în 2022: ”Impact negativ pentru investițiile private”

Facebook/Comisia Europeana

Comisia Europeană estimează că economia românească va crește cu 4,2% în acest an, potrivit prognozei de iarnă publicate astăzi. Estimarea de creștere pentru economia României în acest an a fost diminuată substanțial față de toamna anului 2021, când se situa la 5,1%. România ar urma să se situeze pe locul 13 în UE în acest an în funcție de avansul PIB. În regiune, economia Ungariei ar urma să crească cu 5%, cea a Poloniei ar urma să urce cu 5,5%, iar cea a Bulgariei, cu 3,7%, potrivit profit.ro.

Anul viitor, economia locală ar urma să urce cu 4,5%. În 2021, economia României a urcat cu 6,3%, potrivit estimărilor, impulsionată în special de cererea internă.

În pofida diminuării avântului, care va continua până în primăvara anului 2022, cele mai recente date privind încrederea în economie indică o perspectivă optimistă de creștere, deși moderată, în special în sectorul serviciilor, comerțului cu amănuntul, construcțiilor și industriei. Se preconizează că consumul privat va accelera în a doua jumătate a anului 2022, când restricțiile vor fi relaxate iar inflația se va tempera. Se preconizează și că investițiile vor rămâne puternice pe parcursul orizontului de prognoză, susținute de Planul de redresare și reziliență și alte fonduri UE. Cu toate acestea, creșterea preconizată a ratelor de dobândă va avea un impact negativ pentru investițiile private”, potrivit Comisiei.

Rata inflației, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum, ar urma să fie de 5,3% în acest an, potrivit Comisiei.

Creșterea abruptă și continuă a prețurilor la energie a împins inflația lunară calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (HIPC) la 6,7% în decembrie, aducând inflația medie la 4,1% în 2021. Prețurile ar urma să continue creșterea în 2022 din cauza prețurilor mari la energie și reflectării acestora în prețurile altor bunuri și servicii. De asemenea, se preconizează că prețurile alimentelor vor crește pe fondul ofertei mai reduse de îngrășăminte. O dinamică a salariilor mai puternică decât se așteaptă în prezent reprezintă un risc pentru prognoza privind inflația„, notează Comisia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *