Comisia Europeană a revizuit în minus producția a patru culturi pe care România se bazează pentru export

floarea soarelui
Sursa foto: pixabay

Producția de semințe de floarea-soarelui, porumb, sfeclă și soia a fost revizuită în minus față de august, arată ultima prognoză a Comisiei Europene.

Producția de porumb boabe a României ar putea ajunge anul acesta la 10,13 milioane de tone, cu aproximativ 800.000 de tone mai puțin decât indica estimarea din august, dar cu peste 26% peste producția anului trecut, potrivit ultimei prognoze a Comisiei Europene.

Analiștii Comisiei au revizuit estimările privind randamentul la hectar cu 7,3% în minus, de la 4,64 tone cu o luna în urmă, la 4,3 în septembrie. Randamentele sunt cu 43% mai bune decât î anul secetos 2023, dar cu 20% sub media ultimilor cinci ani.

Calculul privind producția totală a fosst făcută luând în calcul estimarea UE potrivit căreia România a cultivat cu porumb 2,35 milioane de hectare.

În 2022, conform datelor Institutului Național de Statistică, România a cultivat cu porumb 2,43 milioane de hectare, cu 75.100 de hectare mai mult decât anul acesta și a realizat o producție de 8 milioane de tone.

Din cauza temerilor legate de importurile din Ucraina care au dus prețurile la porumb mult în jos, dar și a faptului că sunt culturi precum floarea-soarelui mult mai tolerante la secetă precum și culturi mai profitabile,precum soia, suprafața cultivată cu porumb în România este estimată de Comisia Europeană cu 3,5% sub cea din 2022 și cu 5,6% sub media ultimilor cinci ani.

Citiți AICI articolul complet.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL