În cadrul procedurii numite Semestrul European, Comisia Europeană a trecut în revistă starea finanțelor și a funcționării statului român. Comisia arată că sustenabilitatea fiscală este în pericol din cauza crizei provocate de pandemie și a politicii fiscale a guvernelor anterioare.
Reforma administrației, colectarea veniturilor bugetare și digitalizarea interacțiunii dintre stat și contribuabili (firme și cetățeni) sunt marile restanțe ale statului, arată Comisia Europeană, care critică lipsa unui plan real de reforme. De asemenea, Comisia critică lipsa marilor investiții publice în infrastructura de transport și face o radiografie dură a sistemului de sănătate: lipsa de specialiști, facilități medicale învechite, lipsa produselor și medicamentelor, educație precară a medicilor și asistenților, acces precar la serviciile de sănătate pentru cetățenii din mediul rural și din comunitățile sărace.
Executivul de la Bruxelles arată că proiectata creștere cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie va pune o presiune uriașă pe finanțele publice într-un moment în care acestea sunt oricum afectate de pandemia de coronavirus.
Comisia Europeană salută măsurile luate de guvern pentru a ușura povara crizei asupra firmelor și angajaților, dar arată că pentru revenirea economică va fi nevoie de alocarea mai multor resurse publice, mai ales în sectorul serviciilor – cel mai puternic afectat.
În ceea ce privește programul guvernamental de garantare a creditelor bancare pentru IMM-uri, Comisia arată că acesta va avea un impact limitat din cauza că băncile nu creditează micile întreprinderi – mai cu seamă IMM-urile inovative.
Comisia Europeană cere României să pornească marile investiții publice și să finanțeze sectorul cercetării și inovării, arătând că există o subfinanțare a cronică a R&D, scrie G4media.