Skip to content
Economie

Comisia Europeană ajută IMM-urile din România cu aproape un miliard de euro

123RF.com

Comisia Europeană a anunţat joi că a aprobat o schemă de ajutoare destinată României, în valoare de 935 de milioane de euro (peste 4,5 miliarde de lei), pentru a sprijini întreprinderile afectate de pandemia de coronavirus.

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare destinată României, în valoare de 935 de milioane de euro (peste 4,5 miliarde de lei), pentru a sprijini întreprinderile afectate de pandemia de coronavirus. Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat„, a informat CE.

Sprijinul public va lua forma unor subvenţii directe pentru capital circulant şi investiţii în producţie şi va fi cofinanţat prin Fondul european de dezvoltare regională. Măsura se va adresa întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-urilor) care îşi desfăşoară activitatea în anumite sectoare şi anumitor întreprinderi mari care au legătură cu IMM-urile eligibile, care au avut de suferit de pe urma pandemiei de coronavirus.

Obiectivul schemei este acela de a furniza lichidităţi respectivelor societăţi comerciale, permiţându-le astfel să îşi continue activităţile, să înceapă să investească şi să îşi menţină forţa de muncă. „Comisia a constatat că schema destinată României este conformă cu condiţiile care prevăd, în cadrul temporar, în special că: (i) subvenţiile directe nu vor depăşi 100.000 de euro per societate care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agricol primar, 120.000 de euro per societate care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului sau al acvaculturii şi 800.000 de euro per societate care îşi desfăşoară activitatea în toate celelalte sectoare, şi că (ii) schema se va aplica până la 31 decembrie 2020„, arată CE.

Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *