Skip to content
Politică

Comisia Europeană, anunț dur pentru România

Comisia Europeană a constatat că România a înregistrat progrese în ultimii ani în ceea ce privește mixul de taxe și reforma ANAF, dar are încă probleme cu colectarea taxelor, în special la TVA, deficitul de colectare în acest caz fiind printre cele mai mari din Uniunea Europeană, a declarat joi Carmen Mărcuș, potrivit realitatea.net.

„Evaluarea Comisiei este că s-au înregistrat progrese în ultimii ani în ceea ce privește mixul de taxe și reforma în curs a ANAF, dar colectarea veniturilor rămâne scăzută în continuare iar deficitul de colectare a TVA este printre cele mai mari din UE”, a spus Carmen Mărcuș.

În același timp, aceasta a subliniat și importanța coordonării politicilor naționale la nivel european, având în vedere că efectele măsurilor adoptate pe plan intern nu se opresc la granița țării respective.

„În cadrul semestrului european, în fiecare an, Comisia emite recomandări specifice de țară și pentru politicile economice ale fiecărei țări membre iar una dintre primele recomandări ale CE pentru România în 2015 vizează politicile bugetare și fiscale. Pe de o parte, CE recomandă atingerea și menținerea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO). România este la MTO din 2014 deja, în acest context veniturile fiscale reprezintă un element central al bugetului public. Pe de altă pare CE recomandă ca România să pună în aplicare strategia cuprinzătoare de respectare a obligațiilor fiscale și să consolideze sistemele de control pentru a combate munca nedeclarată”, a mai spus Carmen Mărcuș.

Potrivit acesteia, în urma celor trei acorduri de împrumut cu FMI, BM și CE, atât specialiști români cât și specialiști străini spun că România nu a stat niciodată mai bine din punct de vedere macroeconomic.

„Deficitul bugetar este la 1,5% din PIB, datoria publică este sub 40% din PIB, deci departe de pragul de 60% stabilit la nivel european. Iar în această construcție, politica fiscală este primul palier deasupra fundației (stabilitatea macroeconomică-n.r.), care trebuie întărit atunci când mașinăria macroeconomică se clatină, și este de asemenea primul palier care poate să dăuneze unei stabilități macroeconomice cu greu dobândite în acești ani cu un efort masiv atât al guvernanților cât și al populației”, a mai spus reprezentantul CE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *