Skip to content
Politică

CE anunță: Acordul Brexitului nu este renegociabil, dar Cei 27 ar putea revizui declaraţia politică anexată documentului, dacă Londra este dispusă la concesii

unionsyndicacale.eu
" "

Acordul Brexitului încheiat între Londra şi Bruxelles nu este deschis renegocierii, a anunţat Comisia Europeană (CE) miercuri, la o zi după respingerea textului de către Parlamentul de la Westminster, relatează AFP.

Cei 27 ar putea, în schimb, să ia în calcul să revizuiască declaraţia politică cu privire la viitoarele relaţii comerciale între Uniunea Europeană (UE) şi Regatul Unit – anexată acordului Brexitului, dacă Guvernul britanic este dispus să facă unele concesii, a precizat un purtător de cuvânt al CE, Margaritis Schinas.

" "
" "

Oficiali europeni au declarat în trecut că UE ar putea să dea dovadă de mai multă flexibilitate, dacă Londra renunţă, de exemplu, să menţină în text refuzul de a rămâne în Uniunea Vamală în mod permenent – o iniţiativă care ar atenua, subliniază ei, tensiunile cu privire la frontiera irlandeză.

Regatul Unit nu a cerut, pentru moment vreo amânare a datei ieşirii sale din UE, stabilită la 29 martie, în aplicarea Articolului 50 al Tratatului european de la Lisabona, însă UE ar fi dispusă să examineze o asemenea cerere, a continuat purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Nu există o cerere de prelungire. Dacă Regatul Unit formulează o asemenea cerere şi explică motivul, Celor 27 le revine să se pronunţe în unanimitate asupra acestei cereri”, a declarat Margaritis Schinas.

Camera Comunelor a respins marţi seara cu o majoritate zdrobitoare – de 432 la 202 voturi – acordul negociat de premierul Theresa May, aruncând ţara în cea mai mare incertitudine, cu zece săptămâni înainte de Brexit, între riscul unui ”no deal” şi îndemnuri la organizarea unui nou referendum pe tema apartenenţei la UE.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *