Comisia Europeană aprobă un ajutor de stat al României, în valoare de 37,6 milioane euro

Sursă foto: europa.eu

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat al României, în valoare de 37,6 milioane euro, echivalentul a 187 de milioane lei, pentru sprijinirea producătorilor de tomate şi de usturoi în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat a României de aproximativ 37,6 milioane euro (187 de milioane lei), destinată sprijinirii producătorilor de tomate şi de usturoi în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, arată comunicatul de presă al Executivului european.

Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar de criză şi de tranziţie pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 9 martie 2023 şi modificat la 20 noiembrie 2023, în vederea sprijinirii unor măsuri în sectoare care sunt esenţiale pentru accelerarea tranziţiei verzi şi pentru reducerea dependenţei de combustibili.

Ajutoarele din cadrul schemei vor fi sub forma unor granturi directe cu valoare limitată. Măsura va fi deschisă producătorilor de tomate în spaţii protejate (precum serele) şi producătorilor de usturoi care riscă să piardă lichiditate financiară din cauza dificultăţilor de pe piaţa agricolă provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

În special, în cadrul schemei României ajutorul (i) nu va depăşi 280.000 euro per beneficiar şi (ii) se va acorda cel târziu până la 30 iunie 2024. Comisia a concluzionat că schema este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile stabilite în Cadrul temporar de criză şi de tranziţie. Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL