Skip to content
Europa

Comisia Europeană ar putea accepta rediscutarea PNRR-urilor: “Va fi disponibil un pachet de câteva miliarde de euro”

Facebook/Comisia Europeana

După ce Ungaria s-a opus impunerii embargoului pe petrolul rusesc în Uniunea Europeană, Comisia Europeană ar putea accepta rediscutarea planurilor de redresare și reziliență (PNRR-urile naționale) astfel încât statele membre să poată investi în surse alternative de energie, au precizat pentru Europa FM surse diplomatice.

Comisia Europeană urmează să avertizeze statele membre să se pregătească rapid pentru o eventuală întrerupere totală a aprovizionării cu gaze a blocului comunitar de către Rusia.

Surse diplomatice au explicat pentru Europa FM că, în vederea redirecționării unor investiții în infrastructură energetică, Comisia Europeană ar putea accepta redeschiderea PNRR-urilor pentru toate țările interesate.

Ungaria de exemplu, a explicat că are nevoie de investiții de până la 18 miliarde de euro pentru a accepta să nu mai importe petrol din Rusia.

PNRR-ul nu va suferi  modificări și în privința altor capitole

Multe nu au ieșire la mare sau, dacă au, trebuie să construiască terminale în porturi pentru a putea primi gaz lichefiat pe mare sau parcuri eoliene sau solare.

“Va fi disponibil un pachet de câteva miliarde de euro, iar el va fi anunțat numai de ce se ajunge la un acord unanim”, au explicat sursele Europa FM.

În schimb, modificările în PNRR uri nu vor fi posibile și la alte capitole.

Odată ce se va ajunge la un consens la nivel de Uniune, ambasadorii statelor membre vor fi convocați pentru a se lua decizia, formal, și a fi anunțată.

Printre măsurile ce ar putea fi adoptate se află plafonarea prețurilor la gaze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *