Skip to content
Politică

Comisia Europeană, avertisment privind implicațiile controalelor la granițele interne

Comisia Europeană a dat un avertisment privind implicațiile controalelor la granițele interne.

Astfel, reintroducerea controalelor permanente la granitele din interiorul Uniunii Europene ar cauza pierderi economice anuale cuprinse intre 5 miliarde si 18 miliarde de euro.

Estimarea a fost inclusa in cele mai recente previziuni economice prezentate de executivul comunitar, un raport de 200 de pagini, potrivit ziare.com.

Costurile reintroducerii permanente si mai sistematice a controalelor frontaliere ar fi semnificative pentru lucratorii transfrontalieri si calatori, pentru transportul rutier si administratia publica si ar ajunge intre 5 si 18 miliarde euro pe an”, mentioneaza raportul Comisiei.

Reintroducerea controalelor frontaliere in interiorul UE ar avea ca rezultate imediate intarzieri la livrarea transporturilor cargo si cresterea timpului petrecut in trafic de navetisti, iar pe termen mai lung ar duce la descurajarea comertului si a turismului, releva documentul citat.

Conform unor studii, reintroducerea controalelor la granitele interne ale Uniunii Europene ar avea acelasi efect ca sporirea preturilor importurilor cu 1-3%, a adaugat executivul comunitar.

Guvernele statelor membre ale UE se afla sub o presiune in crestere pentru a inaspri controalele la granite ca raspuns la cresterea fluxului de migranti catre Europa si la atacurile teroriste comise la Paris si Bruxelles.

Actualele reguli ale UE prevad ca libera circulatie in spatiul Schengen poate fi suspendata, dar numai cu titlu temporar.

Comisia Europeana ar urma sa anunte miercuri ca tarile care au reintrodus controalele frontaliere pentru a detecta migrantii ilegali, precum Germania si Danemarca, vor fi autorizate sa prelungeasca masurile respective cu sase luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *