Comisia Europeană convoacă miniștrii din țările membre pentru a dezamorsa bomba cu ceas din sectorul agricol

comisia europeana UE
Sursa foto: Comisia Europeana

Importurile din Ucraina, costul carburantului, normele ecologice, toate au contribuit la „mânia fermierilor”, așa cum a denumit-o ministrul belgian al Agriculturii. Cu câteva luni înainte de alegerile europarlamentare din iunie, Comisia Europeană încearcă dezamorsarea bombei cu ceas din sectorul agricol. Miniştrii europeni ai Agriculturii sunt chemaţi marţi la discuții, înainte de lansarea, joi, a unui dialog strategic, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Mânia fermierilor are la bază mai mulţi factori şi nu se datorează neapărat aceloraşi motive în toate ţările” însă la nivel european preocupările lor „trebuie să fie luat în calcul mai bine”, a avertizat ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval, a cărui ţară deţine în prezent Preşedinţia rotativă a UE.

Reuniţi la Bruxelles, miniştrii Agriculturii din cele 27 de state membre UE vor discuta marţi după-amiaza despre „dialogul strategic” propus de Comisia Europeană, care va reuni joi organizaţiile din sectorul agricol, companiile agro-alimentare, ONG-uri şi experţi.

Confirmată abia săptămâna trecută, iniţiativa a fost propusă încă din luna septembrie 2023 de preşedinta Executivului european, Ursula von der Leyen, care a făcut un apel pentru o mai mică polarizare în jurul Pactului Verde, vastul ansamblu de prevederi legislative în domeniul mediului.

„Iniţiativa este binevenită, dar tardivă”, a reacţionat Copa-Cogeca, organizaţia care regrupează principalele sindicate agricole din Europa.

„Extrema dreaptă încearcă să îi folosească pe fermieri drept un instrument politic. Trebuie să îi apărăm fără manipulare politică”, a apreciat ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Planas.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: