Skip to content
Politică

Comisia Europeană, cu ochii pe noile planuri ale Guvernului Dăncilă de modificare a legilor justiției

Comisia Europeană reamintește Guvernului Dăncilă că îi stă la dispoziţie în situaţia în care intenţionează să modifice, din nou, Codul Penal și Codul de Procedură Penală.

Poziţia Comisiei a venit după ce Guvernul Dăncilă ar pregăti o nouă Ordonanță de Urgență pentru modificarea Codurilor Penale și a Codului de Procedură Penală.

Comisia Europeană a reamintită declarația lui Frans Timmermans făcută în timpul ultimei vizite la București, de pe 11 martie.

”Am spus de multe multe ori, dacă aveți în vedere o nouă legislație, de ce nu veniți să ne cereți sfatul, de ce nu cereți sfatul unui organism independent cu multă expertiză, cum este Comisia de la Veneția, astfel încât că nu faceți pași în direcția greșită”, spusese prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

De precizat ar fi şi faptul că recomandările Comisiei de la Veneţia şi cele prevăzute în Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) sunt obligatorii.

„Suntem la dispoziția dvs să vă ajutăm să faceți asta”, mai precizase Timmermans, care este şi unul dintre cei mai acerbi oponenţi ai planurilor Guvernelor României de a modifica legile justiţiei.

„Știu că este nevoie de transpunerea deciziilor Curții Constituționale în legislație, dar haideți să o facem în așa fel încât să nu renunțăm la luptă împotriva corupției și să respectăm independența sistemului judiciar din România”, a mai adăugat oficialul european la acea dată.

„Acest lucru este foarte, foarte important. După cum știți, am oferit niște sfaturi în raportul MCV cu privire la modul de abordare a acestei probleme și sper că va exista un proces judiciar care să permită celor care au o anumită experiență să ofere sfaturi sănătoase, astfel încât lucrurile să meargă în direcția cea bună”, concluzionase el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *