Skip to content
Politică

Comisia Europeană deja încruntă sprânceana la România din cauza deficitului bugetar

bihon.ro

Comisia Europeană (CE) deja încruntă sprânceana la adresa României din cauza perspectivelor legate de deficitul bugetar.

Mai precis, CE a stabilit că România nu a luat măsuri eficiente în urma recomandării Consiliului din luna iunie și, în consecință, propune Consiliului European să adopte o versiune revizuită a recomandării adresate țării noastre, pentru ca aceasta să-și corecteze abaterea semnificativă de la traiectoria de ajustare, în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu, se arată într-un comunicat al executivului comunitar, citat de Agerpres.

În data de 16 iunie 2017, Consiliul a adresat României o recomandare potrivit căreia ritmul nominal de creștere a cheltuielilor guvernamentale primare să nu depășească 3,3% în 2017, corespunzător unei ajustări structurale anuale de 0,5% din PIB, în cadrul procedurii aplicabile abaterilor semnificative (SDP — Significant Deviation Procedure).

În data de 13 octombrie 2017, autoritățile române au trimis un raport cuprinzând acțiunile luate ca răspuns la recomandarea Consiliului din 16 iunie.

„Având în vedere informațiile furnizate de autoritățile române în raportul lor precum și prognozele de toamnă, Consiliul a ajuns la concluzia că România nu a luat măsuri eficiente pentru răspunde la recomandarea Consiliului din 16 iunie 2017”, se arată în recomandările Comisiei Europene.

Potrivit CE, România urmează o politică fiscală prociclică pe fondul unei creșteri economice puternice. De aceea, în absența unor măsuri eficace din partea țării, „Comisia propune o recomandare revizuită privind o ajustare structurală anuală de cel puțin 0,8% din PIB în 2018”.

Forul comunitar recomandă de asemenea României să utilizeze toate câștigurile pentru reducerea deficitului bugetar, în timp ce măsurile de consolidare bugetară ar trebui să asigure o îmbunătățire de durată a structurii balanței guvernamentale într-o manieră care să susțină creșterea economică.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *