Skip to content
Economie

Comisia Europeană: Guvernul a acordat Oltchim ajutoare de stat incompatibile. Ce sumă trebuie recuperată

" "

Guvernul României trebuie să recupereze ajutoare de stat considerate incompatibile în valoare de aproximativ 335 milioane de euro de la Oltchim, potrivit rezultatelor unei anchete a Comisiei Europene.

Comisia a constatat că, de la privatizarea eșuată a societății petrochimice Oltchim din România, în septembrie 2012, aceasta a beneficiat de ajutoare incompatibile în valoare aproximativă de 335 de milioane euro, anunță Profit.ro.

" "

România trebuie să recupereze în prezent aceste ajutoare de la Oltchim, arată Executivul european într-un comunicat. În același timp, Comisia a concluzionat că, deoarece au achiziționat activele în condițiile pieței, societățile care le-au cumpărat nu au beneficiat de ajutoarele acordate anterior societății Oltchim. Aceasta înseamnă că răspunderea pentru rambursarea ajutoarelor îi revine Oltchim.

De-a lungul anilor, Oltchim a beneficiat de anularea unor datorii publice semnificative ca valoare. În urma investigației am constatat că măsurile respective au conferit societății un avantaj economic neloial, încălcând normele UE privind ajutoarele de stat, avantaj pe care România trebuie să îl recupereze în prezent”, potrivit comisarului UE pentru concurență Margrethe Vestager.

Oltchim este una dintre cele mai mari companii petrochimice din România și din sud-estul Europei. Statul român deține o participație de control de 54,8 % în cadrul societății. În ianuarie 2013, Oltchim a intrat în insolvență.

În aprilie 2016, Comisia a inițiat o investigație aprofundată pentru a stabili dacă anumite măsuri luate de România în sprijinul societății Oltchim respectau normele UE privind ajutoarele de stat. Concret, măsurile analizate de Comisie se referă la neexecutarea silită a datoriilor și acumularea în continuare de sume datorate de Oltchim Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) din România după privatizarea eșuată a societății din septembrie 2012, anularea de datorii în sumă de peste 300 milioane de euro de către AAAS și de către diferite companii de stat și continuarea furnizărilor, de către statul român și de către întreprinderi de stat (CET Govora și Salrom), către Oltchim fără plată, în pofida deteriorării situației financiare a societății.

“Comisia a constatat că, în cazul de față, niciun creditor operând în economia de piață nu ar fi fost de acord să anuleze datoriile existente ale Oltchim sau să continue furnizările către această societate în condițiile în care AAAS și alți creditori aflați în proprietatea statului au făcut-o în 2015. Prin urmare, măsurile de sprijin public constituie ajutor de stat în sensul normelor UE”, se arată în comunicat.

Ulterior, Comisia a evaluat aceste măsuri în conformitate cu normele UE aplicabile privind ajutoarele de stat, concluzionând că finanțarea publică acordată Oltchim de România, în sumă de aproximativ 335 milioane euro plus dobânzi, este incompatibilă cu normele UE privind ajutoarele de stat și trebuie să fie recuperată de către stat.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *