Skip to content
Europa

Comisia Europeană ia în calcul ridicarea MCV-ului pentru România: „Clauza ascunsă” impusă de Olanda / Reacția premierului

Facebook/Comisia Europeana

UPDATE 15.30

Premierul Nicolae Ciucă susține că MCV ar putea fi ridicat și că măsura este una normală, care confirmă progresele făcute de România în eliminarea corupției.

„La nivelul guvernului, avem aici ministrul Afacerilor Interne. Am discutat și cu ministrul Justiției, au fost demersuri coordonate pentru a ne discuta cu cei de la Comisie pentru verificări și claridificări, fiindcă toate datele care au fost examinate de 15 ani au fost îndeplinite. E vorba de un examen pentru consolidarea diplomației în România. E un examen că țara noastră a făcut un pas important și s-a încadrat în linia celorlalte state UE”, spune Ciucă.


Colegiul Comisarilor din cadrul Comisiei Europene se reunește, marți la prânz, urmând să discute, între altele, concluziile raportului MCV (Mecansimul de Verificare și Cooperare) în cazul României. Acesta ar putea fi ultimul MCV, după ce au fost adoptate legile justiției și au fost promulgate de președintele Klaus Iohannis.

Decizia privind o eventuală ridicare a MCV va fi propusă de către Comisia Europeană către Consiliul UE și Parlamentul European.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu susține că are informații conform cărora raportul este unul cu elemente pozitive și este foarte posibil ca România să scape de monitorizarea MCV.

”Colegiul Comisarilor va discuta astăzi despre raportul MCV. Se pare că va fi prezentată o analiză preliminară cu recomandări pozitive. Din informațiile pe care le am în acest moment, se vorbește chiar de posibilitatea de a trece de la MCV la mecanismul comun european privind justiția și statul de drept. Vom vedea concluziile finale. Acest raport pozitiv al Comisiei Europene poate ajuta mult România în procesul de aderare la spațiul Schengen”, scrie Victor Negrescu.

Clauza ascunsă impusă de Olanda

Potrivit informațiilor obținute de TVR INFO, raportul MCV constată progresele înregistrate și indică, de asemenea, faptul că ar putea fi ultimul, în măsura în care Comisia și Consiliul sunt de acord cu acest lucru.

Există, însă, și o “clauză” ascunsă. În Consiliul Uniunii Europene, acolo unde Olanda ne pune diverse piedici, mai este un organism care se ocupă de cooperarea și verificarea justiției în România și Bulgaria. Acest organism se numește Ad Hoc Working Party on the Cooperation and Verification Mechanism for Bulgaria and Romania. Practic, avem un alt MCV ascuns undeva în Consiliu și care a fost activat la cererea Olandei, susțin sursele europene, citate de TVR.

Acest mecanism urmează să se întâlnească pe data de 28 noiembrie pentru a stabili în ce măsură România și Bulgaria îndeplinesc cerințele statului de drept.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *