Skip to content
Europa

Comisia Europeană: În PNRR nu există dispoziţii despre interdicţia utilizării lemnelor pentru încălzire până în 2023

Inquam Photos/Octav Ganea

Vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis a transmis că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României nu există dispoziţii care să impună interdicţia utilizării lemnelor pentru încălzire până în 2023, documentul cuprinzând doar reforme menite să combată exploatarea ilegală intensivă a pădurilor române.

”În Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României nu există dispoziţii care să impună interdicţia utilizării lemnelor pentru încălzire până în 2023. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României include reforme şi investiţii în sistemele de gestionare şi de guvernanţă a pădurilor menite să combată exploatarea ilegală intensivă a pădurilor române. Această exploatare reduce cantitatea de carbon absorbită de păduri, duce la o pierdere semnificativă a biodiversităţii şi măreşte riscul de dezastre”, arată vicepreşedintele executiv Valdis Dombrovskis în numele Comisiei Europene.

Potrivit acestuia, ”o nouă Strategie naţională forestieră şi legislaţia asociată vor stabili criterii de durabilitate pentru biomasa forestieră destinată producţiei de energie şi vor include acţiuni specifice de combatere a exploatării forestiere ilegale şi de îmbunătăţire a gestionării pădurilor”.

”În plus, este prevăzut un sistem informatic integrat care va monitoriza angajamentele legate de recoltarea lemnului, regenerarea în timp util a pădurilor, sănătatea pădurilor, starea de conservare a habitatelor forestiere, impactul schimbărilor climatice şi adaptarea la schimbările climatice în cazul diferitelor ecosisteme forestiere. De asemenea, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României include o reformă menită să încurajeze decarbonizarea sectorului încălzirii şi răcirii şi să clarifice cum se împart responsabilităţile între autorităţile naţionale şi cele locale. Planul va asigura, în acelaşi timp, durabilitatea şi trasabilitatea biomasei pentru a preveni impactul negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversităţii şi a ecosistemelor forestiere şi pentru a diversifica mixul energetic din sectorul încălzirii”, se mai arată în răspunsul transmis de Comisia Europeană.

Potrivit News.ro, europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat, joi, la Profit TV, că în PNRR scrie că trebuie să se elimine încălzirea cu lemne, până în 2023. ”Domnul Ghinea mai spune că cei care se încălzesc cu lemn sunt nişte hoţi, sunt oameni care fură lemn, ori vorbim de jumătate din populaţia României, 80% dintre cei din rural”, a mai spus Negrescu, precizând că a cerut Comisiei Europene să verifice această informaţie şi să dea dreptul românilor să se încălzească cu lemne, aşa cum o fac şli austriecii şi francezii şi alte ţări din UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *