Skip to content
Europa

Comisia Europeană le cere statelor membre să nu impună restricții la frontiere

Facebook

Vera Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a îndemnat, vineri, statele membre ale Uniunii Europene să evite instituirea restricţiilor de călătorie anti-Covid-19 la frontierele interne ale Blocului comunitar. „Sigur că unele restricţii sunt necesare, dar un lucru este clar: coronavirusul este prezent în întreaga Europă şi nu îl vom aduce sub control prin restricţii la frontiere, ci prin colaborare„, a declarat Jourova.

Ea a insistat că este necesar ca statele membre UE să aibă o abordare unitară, amintind că, în septembrie, Comisia Europeană a făcut o serie de recomandări privind călătoriile în spaţiul Uniunii Europene în contextul pandemiei. „Noi am propus să fie coordonate măsurile privind călătoriile din zonele de risc epidemic, pentru a evita apariţia unor norme diferite în materie de teste medicale Covid-19 şi carantină„, a insistat Vera Jourova.

Un cod de culori unic, criterii comune, o mai bună informare a publicului – statele UE au căzut de acord vineri să-şi coordoneze restricţiile care afectează libera circulaţie între ele, în timp ce numărul cazurilor de COVID-19 creşte accelerat, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În cadrul unei reuniuni desfăşurate la nivel de ambasadori, statele membre au aprobat prin majoritate calificată o recomandare pentru o mai bună coordonare, ce urmează să fie adoptată formal marţi în Consiliul UE de miniştrii statelor membre, potrivit unui purtător de cuvânt german, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Recomandarea prevede ca statele membre ale UE să nu refuze intrarea pe teritoriul lor a călătorilor veniţi dintr-un alt stat membru. Dar celor veniţi dintr-o zonă portocalie, roşie sau gri li se vor putea impune carantina sau un test obligatoriu. De asemenea, rezultatele testelor vor trebui recunoscute reciproc între statele membre.

Ar putea totuşi să fie exceptate de la măsura carantinei persoanele care exercită un anumit număr de profesii considerate esenţiale. Recomandarea are în vedere şi instituirea unui formular unic european care să fie completat de persoanele care călătoresc. Statele membre rămân însă libere să decidă dacă aplică măsurile recomandate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *