Skip to content
Opinii & Analize

Comisia Europeană prioritizează transformarea digitală a economiei și societății europene

Alexandru Petrescu

Next Generation EU, proiectul Comisiei Europene lansat în mai 2020, prezintă principiile reformei structurale și redresării economice a Europei pentru următorii ani. Proiectul constituie cel mai important și încurajator semnal privind strategia de alocare a resurselor în domeniile cheie care vor asigura, atât revenirea economică în anii 2020-2021, cât și transformarea economiei și societății europene într-un mod sustenabil pentru generațiile următoare.

Este de salutat viziunea și rolul decisiv pe care Comisia Europeană îl acordă aprofundării instrumentelor pieței unice digitale, susținând incluziunea digitală și crearea unei societăți europene a datelor, precum și valorificarea efectelor anticipate ale acestor instrumente asupra unora din parametrii cheie ai funcționării societății: e-learning, e-commerce, e-government. De asemenea, accentul strategic în domeniu vizează investiții în susținerea tehnologiilor aflate în expansiune accelerată, cum sunt inteligența artificială, securitatea cibernetică, sectorul comunicațiilor, infrastructurile Cloud, rețelele 5G și 6G, quantum computing și Blockchain, determinând astfel efecte de multiplicare în lanț ale inovației tehnologice asupra transformării digitale.

Cu un buget investițional anual pentru tranziția ecologică și transformarea digitală estimat la minim 595 miliarde euro, din care 125 miliarde Euro pentru sectorul digital, Comisia Europeana are în vedere consolidarea capacităților și infrastructurilor digitale strategice (5G, securitate cibernetică, quantum computing) și un ritm crescut de adopție a instrumentelor digitale, atât în sectorul privat cât și în cel public. În mod evident, succesul și sustenabilitatea acestor investiții în domeniul digital trebuie susținute de un nivel adecvat al securității cibernetice, prefigurat a fi abordat de Comisia Europeană printr-o noua Strategie de Securitate Cibernetică și o revizuire a Directivei privind securitatea rețelelor și sistemelor informatice, inițiative ce vor consolida cooperarea intra-UE și vor accelera emergenta IMM-urilor în domeniu.
Dimensiunea acestor investiții și efectele de antrenare pe care le exercită asupra tuturor sectoarelor vieții economice și sociale vor atinge obiectivele Comisiei Europene de recuperare economica, după contractarea piețelor din statele membre în urma efectelor pandemiei Covid-19, asigurând suport sustenabil sectoarelor afectate.

***

Economistul Alexandru Petrescu a construit o carieră de succes unde a parcurs traseul de la tânăr absolvent de studii economice pe piața financiar-bancară din Marea Britanie la poziția de vicepreședinte al unei bănci britanice și, ulterior întoarcerii în România în 2012, Director Executiv și Director General al C.N. Poșta Română și membru al Consiliului de Administrație în paralel cu poziția de Președinte de Consiliu Administrație al unei alte mari companii de stat – CFR Călători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *