Skip to content
Politică

Comisia Europeană pune o condiție obligatorie pentru PNRR: Reformă în toate companiile de stat

Facebook

Guvernul se angajează într-o reformă a companiilor de stat, aceasta fiind una dintre condițiile ca Planul Național de Redresare și Reziliență să fie acceptat la nivelul UE. „PNRR este un instrument de reformă, pentru asta a fost inventat. Fără reforme substanţiale nu va trece acest plan„, a declarat, joi, ministrul Cristian Ghinea, la finalul ședinței de Guvern. Potrivit acestuia, companiile de stat fi supravegheate de un departament special de la Secretariatul General al Guvernului (SGG). Nu este pentru prima oară când România se angajează în reforme ale companiilor de stat, acestea având loc când erau încheiate acorduri cu FMI și Comisia Europeană, scrie Hotnews.

Acum, potrivit ministrului Ghinea, „toate companiile de stat din România trebuie să treacă printr-un proces de audit, de profesionalizare”. Ministrul a precizat că vor fi eliminate acele excepţii introduse de PSD – ALDE în ani anteriori. „Excepţia de la profesionalism este o aberaţie şi atunci vom scoate acea listă de excepţii”, a mai spus Ghinea. 

Potrivit acestuia, Secretariatul General al Guvernului (SGG) va face politica statului român în ce priveşte companiile de stat. 

Vom crea o entitate la SGG care va avea indicatori de performanţă pentru toate companiile de stat şi avea avea un plan de reformă şi legare a salariilor din conducerea conducerea companiilor de stat de obiective de performanţă”, a mai spus Ghinea. 

Alte reforme la care se angajează Guvernul

– Reforma pensiilor, care va fi făcută în perioada următoare.

– Reforma fiscală şi optimizare a cheltuielilor bugetului, care va avea loc în anii următori. Premierul Florin Cîțu a precizat că nu vor fi introduse şi nu vor creşte taxe.

– Reforma salarizării unde obiectivul este de a avea o corelare între performanţă şi venit.

– Reforma în rândul funcţionarilor publici.

– Reforme privind reducerea emisiilor de carbon, trecerea la energia verde.

1 comentariu la “Comisia Europeană pune o condiție obligatorie pentru PNRR: Reformă în toate companiile de stat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *