Skip to content
Politică

Comisia Europeană a suplimentat fondurile pentru construcţia de autostrăzi în România

Comisia Europeană a decis miercuri să suplimenteze fondurile alocate României pentru construcţia de autostrăzi cu peste 260 de milioane de euro din Fondul de coeziune, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

CE a hotărât să acopere costurile de construcţie a două tronsoane de autostradă din România, finanţate iniţial de statul român prin împrumuturi bancare. Prin decizia semnată de comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, 262 milioane de euro au fost alocaţi din Fondul de coeziune pentru aceste proiecte. Această decizie ridică nivelul contribuţiei Comisiei Europene la construirea acestor autostrăzi la 439 milioane de euro.

Din această sumă, 287 milioane de euro sunt destinaţi autostrăzii Arad-Timişoara şi 151,5 milioane de euro sunt pentru varianta de ocolire a municipiului Constanţa la nivel de autostradă.

Autostrada Arad – Timişoara şi varianta de ocolire a municipiului Constanţa la nivel de autostradă au fost date în folosinţă în 2011, respectiv 2012. Ele au fost construite cu fonduri de la bugetul de stat, cu granturi de la Comisia Europeană şi cu împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi, respectiv, de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Infrastructura rutieră este unul dintre principalele instrumente prin care putem reduce diferenţele de dezvoltare dintre regiunile Uniunii Europene, iar România va avea întotdeauna în mine un partener pentru realizarea marilor proiecte de infrastructură„, a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, informează romaniatv.net.

Fondul de coeziune al Uniunii Europene este destinat statelor membre al căror venit naţional brut pe cap de locuitor este mai mic decât 90% din media Uniunii. Acest fond vizează reducerea disparităţilor economice şi sociale şi promovarea dezvoltării durabile. Printre priorităţile Fondului de coeziune se află şi dezvoltarea reţelei transeuropene de transport.

 

1 comentariu la “Comisia Europeană a suplimentat fondurile pentru construcţia de autostrăzi în România

  1. Pai daca au fost gata din 2011 respectiv 2012 de ce s-au mai dat bani pentru ele? Sunt sanatosi la cap? Nu mai sunt atatea alte tronsoane de autostrada incepute pentru care se puteau da banii astia sa fie terminate?!? Platesti unele care sunt facute de cativa ani?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *