Skip to content
Europa

Comisia Europeană va sprijini cu aproape 250 de milioane euro ţările care primesc refugiaţi din Ucraina

photo.unian.info

Comisia Europeană a decis miercuri să pună 248 milioane euro la dispoziţia României şi altor patru state membre care au fost cele mai afectate la începutul războiului şi care găzduiesc un număr mare de refugiaţi.

Decizia se succedă evenimentului mondial de strângere de fonduri din 9 aprilie, intitulat „Susţinem Ucraina”, în cadrul căruia Comisia Europeană s-a angajat să sprijine, cu până la 400 milioane euro, refugiaţii care ajung din Ucraina în cele mai afectate state membre, arată un comunicat de presă al Executivului european.

Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Cehia vor primi această asistenţă de urgenţă din fondurile pentru afaceri interne, mai indică sursa citată de News.ro. Statele membre pot utiliza aceste fonduri pentru a le oferi asistenţă imediată, de exemplu alimente, transport şi cazare temporară, persoanelor care fug din calea invaziei neprovocate a Ucrainei de către Rusia şi pentru a-şi spori capacitatea de a gestiona frontierele externe ale UE.

Organizaţiile societăţii civile şi autorităţile locale şi regionale joacă, de asemenea, un rol esenţial în furnizarea de asistenţă şi, prin urmare, statele membre vor trebui să se asigure că şi acestea au acces la această finanţare de urgenţă. Pentru a se asigura că plăţile se efectuează rapid, fără o sarcină administrativă considerabilă, Comisia va elibera fondurile mai degrabă pe baza rezultatelor obţinute, decât pe baza costurilor reale.

Pentru a sprijini în continuare nevoile iniţiale de primire pe măsură ce acestea evoluează, Comisia Europeană va pune la dispoziţie restul de 152 milioane euro după ce va obţine acordul autorităţii bugetare, conchide sursa menţionată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *